8 savjeta mladog preduzetnika: Od beskućnika do milionera

Predstavljamo ti 8 savjeta za pokretanje vlastitog posla, od strane mladog preduzetnika, koji je od spavanja na kauču kod prijatelja, došao do milionske firme. Sa 19 godina Sebastien Vanderlinden, izgubio je oca zbog raka mozga i našao se na ulici, bez kuće, novca i diplome, potpuno praznih džepova.
Morao je da spava na kauču svojih prijatelja i porodice, duže od godinu dana. Danas, 8 godina kasnije, kompanija koju je osnovao, “Yumi Nutrition”, ostvaruje više od 2 miliona dolara godišnje, prodajom vitamina za žvakanje. Donosimo ti njegovih 8 ključnih savjeta za biznis.

Kada je boravio kod prijatelja i spavao na njihovom kauču, počeo je istraživati i sam učiti o kodiranju, kako bi mogao započeti vlastiti posao, pretvarajući web stranice restorana u mobilne aplikacije. Imao je mnogo klijenata, ali se ipak odlučio za posao sa punim radnim vremenom na dvije godine, radeći na vlastitim idejama u slobodno vrijeme, nakon posla. „Htio sam učiniti nešto na što sam se mogao osloniti, samo na sebe i vještine koje sam imao“, rekao je on.
Sebastien Vanderlinden je 2017. godine, zajedno s dvojicom prijatelja, Joshuaom Margettsom i Adamom Barkerom, osnovao kompaniju Yumi Nutrition, koja prodaje vitamine za žvakanje. Posao je cvjetao, a on i njegova dva prijatelja su napustili poslove, koje su do tada radili, ulažući svaki novčić u razvoj svog vlastitog biznisa. U 2018. dodini, dobili su investicije veće od 130.000 dolara i uselili se u svoju prvu kancelariju.
Yumi Nutrition je u prvoj godini zaradila oko 15.000 dolara – sada zarađuje više od 2 miliona dolara.

Ovo je 8 ključnih savjeta mladog preduzetnika Sebastiena Vanderlindena, za pokretanje posla i rast poslovanja:
Odaberi posao koji će ti biti strast, ali i onaj koji odgovara tvojim vještinama
Trebalo bi graditi posao oko ideje, za koju si strastven/strastvena – ali i one koje odgovaraju tvojim vještinama. Ako prije pokretanja posla moraš naučiti mnogo novih vještina, jednostavno dodaješ dodatne prepreke uspjehu! Strast će te voditi kroz dane, kada se osjećaš manje motivisanim. Odustajanje mi nikada nije palo na pamet, jer volim ono što radim. Obećao sam svom ocu, da ću postati uspješan preduzetnik i da ću se pobrinuti za sestru … Ta obećanja su mi pružala podršku i davala motivaciju, a tako je i danas. Da bismo pronašli svoju strast, zapitaj se zašto želiš slijediti određenu karijeru.
Vjeruj u svoj biznis
Veruj u svoj biznis i vjeruj svojim poslovnim partnerima. Jedna od najvećih grešaka u mojoj karijeri, je nepovjerenje u ljude. Trebalo bi naučiti vjerovati kolegama i drugim kompanijama, s kojima imaš partnerstvo. Jednom kada odabereš partnere, pusti ih da rade svoj posao – vjeruj njihovim vještinama, kako za posao, tako i za tvoje vlastito stanje uma.
Svakodnevno uči
Samo zato što nisi u školi, ne znači da trebaš prestati učiti. Knjige i besplatni online kursevi, mogu biti posebno korisni. Nađi nešto u čemu ćeš uživati, neku oblast u kojoj ćeš nadograđivati svoje znanje.
Pazi na ego
Bez obzira na uspjeh, ne dopusti da se tvoj ego naduva. Drži se razmišljanja početnika – prihvati tuđe mišljenje i uči od drugih. Uči iz vlastitih iskustava, ali i iz tuđih grešaka i postignuća.
Pripremi se za neuspjeh
Najbolji savjet, koji je ikada dobio je savjet njegovog oca, koji ga je podsjećao da život uvijek ima uspone i padove. Život nas priprema i za najteže trenutke. Kako ćeš se nositi s tim padovima, je ono što nekoga čini uspješnim, u odnosu na ostale. U svojim najmračnijim trenucima, kažem sebi da stvari mogu biti samo još bolje. Na sve u životu i poslu, moraš uvijek imati pozitivan pogled, ili ćeš zaboraviti na svoj krajnji cilj.
Ne dozvoli sebi da se opustiš
Na kraju ćeš se možda naviknuti na izazove vođenja poslovanja. Međutim, ugodan boravak u zoni komfora, bi trebalo biti crvena zastavica ili alarm za buđenje. Treba biti iskren prema sebi, kada počneš da se osjećaš ugodno, tada prestaneš rasti i trebaš izazvati sebe za neke promjene i postavljanje novih ciljeva. Izađi iz zone komfora!
Dokaži svoj uspjeh investitorima i partnerima
Kad god razgovaraš sa investitorima, budi naoružan što većim brojem dokaza o uspjehu i rezultatima svog poslovanja. Sada ima mnogo ljudi na svijetu, koji imaju odlične poslovne ideje, zato uvijek zapamti ključne podatke o svojoj kompaniji, usluzi ili proizvodu, kako bi se iskoristio pravi trenutak, da to predstaviš potencijalnim investitorima i partnerima.
Zapamti, pokretanje vlastitog biznisa možda ipak nije za svakog
Ne mogu možda svi pokrenuti vlastiti biznis. Provjeri sve više puta, prije nego što napraviš prvi korak. Provjeri da li si ti osoba za pokretanje valstitog biznisa. Sve ima svoje prednosti i mane, razmisli dobro, jesi li ti osoba za pokretanje vlastitog biznisa.
Srećno!
(ultra.ba)