„ADRA BiH“: Obezbijeđeno 5.000 paketića za mališane širom BiH

Humanitarna organizacija „ADRA BiH“ već dugo godina organizuje različite humanitarne aktivnosti koje za cilj imaju pomoć socijalno ugroženoj djeci i porodicama koje se nalaze na marginama društva. Humanost koju promoviše podrazumijeva i velike i male ljude, jer pričati o istoj je jednako priči o meni, o tebi, o nama – ljudima koji žele, hoće i mogu pomoći, a da pri tome sve započinje samo razmišljanjem o onom drugom i tome kako razumjeti nečiju životnu situaciju, a svi mi „veliki“ smo ponajprije bili mali, samo što sa godinama to zaboravljamo.

Zaboravljamo da nema te mašte koja se sama sobom može napajati, da dječji duh traži hrane, a djeca ne žive samo od hljeba, ali žive od mase onih emocija koje osjete onog trenutka kad postanu svjesni da ih neko voli i cijeni kao takve, one sa kojima se svijet nastavlja.

Projekat “Djeca pomažu djeci” pokrenula je “ADRA” Njemačke s ciljem da razvije empatiju kod djece u Njemačkoj i podstakne ih da prazničnu radost podijele sa svojim vršnjacima iz siromašnih porodica.
Cilj projekta je priprema novogodišnjih paketića koje djeca šalju socijalno ugroženoj i marginalizovanoj djeci širom svijeta i predstavljaju puno više od paketića, gdje je svaki od njh djeci poruka „mi mislimo na vas i želimo vas usrećiti“.
U Bosni i Hercegovini realizuje se od 2012. godine. Zahvaljujući uspješnoj saradnji sa našim partnerima iz Njemačke kao i partnerskim organizacijama u Bosni i Hercegovini, do sada je podijeljeno više od 30.000 paketića.

Danas su volonteri humanitarnog udruženja „ADRA“ ili tzv. paketić ljudi obezbjedili i ovogodišnjih 5.000 paketića koja će biti podijeljena ne samo u Banja Luci, već i u Sarajevu, Doboju, Rudom, Mostaru, Trebinju, Gornjem Vakufu, Donjem Vakufu, Busovači, Tuzli, Derventi, Konjicu, Mostaru, Čapljini, Drvaru, Bosanskom Petrovcu, Bugojnu.
“Čovjek samo srcem dobro vidi. Suština se očima ne da sagledati!” poruka je Malog Princa, koju bi svi trebalo da osjetimo! Iako vrijeme u kojem živimo nameće neke nove vrijednosti i prioritete, to nije razlog da ne sačuvamo provjerene vrijednosti čovječanstva, a baš s tog aspekta „ADRA“ je profesionalna, poučna i učinkovita mreža koja nastoji postići mjerljive, dokumentirane i trajne promjene u životu i društvu i mi smo ponosni što svake godine možemo obradovati više od 5.000 mališana i vidjeti iskrenu radost na njihovim licima, pa ovaj projekat, s pravom, svrstavamo među naše najdraže i najvažnije projekte.