BiH odustala od članstva u EU, prebacila se na aplikaciju za članstvo zemalja Afrike

Višedecenijska agonija oko pokušaja BiH da konačno uđe u sastav Evropske unije, konačno bi mogla dobiti bolji epilog. Naša zemlja je sada prebacila interesovanje na drugi front, gdje će imati više šanse da se dokaže sa trenutnim kompetencijama.

“Možda je došlo vrijeme da se ne zavaravamo više i da prihvatimo činjenicu o tome kakve su nam mogućnosti. Nemamo kapaciteta da uđemo u Evropsku uniju, kada jedna Turska koja je za nas sila nije uspjela ostvariti članstvo, mi objektivno nemamo šta tražiti tu. Zato smo naše pregorove preusmjerili na drugi front, gdje barem imamo neku šansu”, istakla je ministrica vanjskih poslova, Bisera Turković.

Svoju sreću u zajednici država, Bosna i Hercegovina će potražiti u Africi, gdje standardom i kvalitetom života ima itekakvu šansu.

Ukoliko bi ušli u ovu uniju, bili bi jedna od vodećih zemalja. Činjenica da fizički ne bi bili na istom kontinentu, ali bi i dalje prednjačili. Standard u kojem trenutno žive zemlje Afrike je prihvatljiv za nas, i svakako je bolji od onoga kojeg bi nam nametnula Njemačka. Taj tempo ne možemo da pratimo ali ovaj možemo. Bolje da budemo šampioni u C ligi, nego da se brukamo u A ligi sa kvalitetom koji nemamo”, dodala je Turković.

Jedini konkurent za dominaciju našoj zemlji u novoj alijansi je Južnoafrička republika, ali pored činjenice da se nalazi u Africi, nema nikakvih dodirnih tačaka sa ostalim zemljama jer je znatno razvijanija od svih zajedno.

Vijest je satiričnog karaktera, preuzeto sa satro.info.