Budi dio Otpora sa margine u Tuzli, Banjaluci, Mostaru, Prijedoru, Zenici, Goraždu i Sarajevu

Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa 2021 organizuje Otpor sa margine!

Budući da i ove godine pandemija ograničava održavanje javnih skupova, te da se ta ograničenja mijenjaju shodno epidemiološkoj situaciji, odlučili_e smo da se posvetimo malo drugačijem zauzimanju naših ulica, a u tome ćemo trebati vašu pomoć jer jedino ujedinjeno možemo da postignemo efekat koji želimo.
Napominjemo da se Bh. povorka ponosa još uvijek suočava sa nejednakim tretmanom prilikom prijavljivanja i organizovanja protesta, o čemu smo u više navrata govorili, pa je sam proces organizacije povorke ponosa u njenom klasičnom izdanju u toku pandemijskih ograničenja još više onemogućen.
Akcijom koju smo nazvali Otpor sa margine želimo da pošaljemo jasnu poruku da su životi lezbejki, gej muškaraca, biseksualnih, transrodnih, interspolnih i queer (LGBTIQ) osoba, ali i mnogih drugih ranjivih grupa u našem društvu, još uvijek na margini i da ulice kojima svakodnevno hodamo nisu sigurne.
Pozivamo sve zainteresovane LGBTIQ osobe, kao i sve naše prijatelje_ice i podržavatelje_ice iz Tuzle, Banjaluke, Prijedora, Goražda, Mostara, Zenice, Sarajeva, i okolnih mjesta, da nam se priključe u ovogodišnjim događajima i akcijama. Zbog ograničenosti naših kapaciteta, ove godine želimo da pokrijemo ovih sedam gradova, u nadi da će se solidarnost, podrška i aktivnosti proširiti i na druge gradove i mjesta širom BiH.
Želimo da gradimo savezništva, podršku i prijateljstva, te da zajedno kreiramo dugu kroz cijelu BiH.
Na ovom linku nam se možete prijaviti, a više detalja o ideji Otpora sa margine i planiranim aktivnostima ćete dobiti nakon prijave i formiranja grupe za svaki grad.
Zbog epidemioloških ograničenosti i sam broj osoba koje mogu biti dio akcija će biti ograničen, pa vas molimo da nam se čim prije javite.
Trebamo vašu podršku. Budite dio Otpora sa margine!
(povorkaponosa.ba)