Čestitka iz mog kutka – Ja ne dozvoljavam da se ugasi ova tradicija!

U današnjem modernom vremenu elektronske pošte i sms poruka, poklanjanje čestitki je tradicija koja, nažalost, polako izumire, a i oni koji to čine ne potrude se da čestitka bude unikatna, posebna i prilagođena osobi kojoj se poklanja.


Ipak, ja ne dozvoljavam da se ugasi ova tradicija i ručnu izradu unikatnih čestitki pretvorila sam u zanimljivu i kreativnu priču pod nazivom ”Čestitka iz mog kutka”.
Zovem se Amina Pašić Đerlek i iz Sarajeva sam. Nakon završenog studija, kreativnu energiju, potrebu da nešto radim i kvalitetno iskoristim vrijeme, usmjeravala sam ka neformalnoj edukaciji, pa sam tako pohađala i kurs ručne izrade čestitki. U početku, čestitke sam ručno izrađivala za drage ljude i poznanike, ali kasnije su mi na kvalitet i originalnost čestitki ukazivale vrlo pozitivne reakcije okoline, zadovoljstvo kupaca i sve veći broj narudžbi. Moje čestitke koje su istovremeno i unikati i odličan poklon za drage ljude, počele su da se daruju kao znak pažnje, ljubavi i osjećanja.
Čestitke izrađujem za različite prilike, kao što su rođendani, vjenčanja, različiti praznici, godišnjice, poslovni, sportski i drugi uspjesi, a tu su i personalne čestitke, dječije čestitke – bojanke, čestitke – zagonetke, čestitkejk, personalni foto albumi, čestitke različitih oblika, itd… Čestitke su unikati, rukom rađeni, s puno pažnje i ljubavi, ideje su originalne i prilagođene svakom kupcu, njegovim željama, potrebama, interesima i karakteru.
Njihova izrada mi predstavlja veliko zadovoljstvo, na taj se način opuštam i uživam dok radim. Ručna izrada čestitki je odličan način da izrazim svoju kreativnost i maštu, ali i osjećaje, misli i doživljaje. Radujem se kada se one svide drugim ljudima i to uvijek probudi jos veću želju za novim stvaranjem. Inspiraciju pronalazim u sebi, u drugima, u razgovoru s ljudima, prirodi, u svakodnevnom životu i u tome što one na kraju ljudima pomaže da dođu do srca drage osobe i ostave zapisan trag o nekom važnom događaju ili trenutku u životu. Mnoge od njih su cijeli nečiji svijet „ispričan“ komadićima papira.

Moje čestitke, kao jedinstveni i unikatni pokloni putovale su po zemlji i svijetu, a svoje trajno mjesto prebivališta neke su pronašle i u Americi, Australiji, Africi.

Tehnike

U radu koristim različite tehnike izrade čestitki, od kojih mi je omiljena tehnika – quilling. Quilling ili namotavanje papira je vrlo stara tehnika koja je krajem 19. stoljeća skoro izumrla, ali se zahvaljujući internetu sve više vraća u modu. Quilling je tehnika namotavanja trakica raznobojnih papira na iglu za quilling, oblikovanja u različite oblike (cvjetovi, srca, leptirovi…) i ljepljenja na papirne podloge. Počeci quillinga, navodno, datiraju u 16. ili 17. stoljeće, iako je moguće da se ta tehnika koristila i mnogo ranije. Postoje podaci da su se quillingom bavili svećenici i časne sestre koji su papirnim trakicama ukrašavali crkvene artefakte želeći oponašati metalni filigran – umjetnost oblikovanja žice od plemenitih metala.
Takođe, koristim i papirni scrapbook, čiji su prvi oblici nastali u Engleskoj, u 15. stoljeću. Čestitke rađene ovom tehnikom mogu da sadrže fotografiju, isječke iz novina, crteže, citate, detalje od platna, dugmad, čipku, ukrasne trake, šljokice, detalje od plastike, drveta, metala… Na jednoj mojoj čestitci našla se čak i prava čokolada. Ne postoje granice.
Vrlo zanimljiva je i tehnika iris folding, nastala u Nizozemskoj. To je tehnika slaganja trakica u različitim bojama (po određenom šablonu), na takav način da formiraju neki oblik, čije središte čini iris – oblik koji podsjeća na unutrašnjost objektiva fotoaparata. Šabloni su dostupni na internetskim stranicama, a moguće je kreirati i vlastite.

Radionice
Obzirom da sam završila Učiteljsku školu, a kasnije i studij nastavničkog smjera, kroz različite aktivnosti uočavala sam sve veću potrebu primjene kreativnog i umjetničkog izražavanja, kao procesa koji podržavaju psihofizičko i socijalno zdravlje djece, pa sam počela da osmišljavam, organizujem i vodim kreativno-edukativne radionice ručne izrade čestitki za djecu. Kreativni genij se nalazi u svakom djetetu i ako dovoljno rano usmjerimo njegovu pažnju na vrijednosti i značaj kreativnog izražvanja, učestvujemo u stvaranju generacija koje istražuju, uče, šire vlastitie vidike i stvaraju preduslove za napredak i dobrobit društva.

Rad sa djecom iziskuje stalno ulaganje u sebe, svoje znanje i stručnost, pa je sada moja neformalna edukacija usmjerena ka učešću na različitim seminarima, kursevima, radionicama i drugim obukama koje se bave razvojem i odgojem djece, što mi omogućava da kvalitetnije i inovativnije pristupim osmišljavanju radionica.
 
Poruka
 
Slanjem ili poklanjanjem ručno rađene čestitke, u koju svojom rukom napišemo nešto od srca, svakodnevno na originalan, kreativan i drugačiji način iskazujemo osjećanja, pažnju, pristojnost, zahvalnost, poštovanje dragim ljudima. Njima će to zasigurno izmamiti osmijeh na licu, a to je ono što nam je danas svima potrebno, zar ne?

 
Informacije o čestitkama i radionicama je moguće pronaći:
https://www.facebook.com/cestitkaizmogkutka
https://www.instagram.com/cestitka_iz_mog_kutka
+387  (0) 61  24  31  17
 
Od srca vam želimo sretnu Novu godinu, puno uspjeha!