Da li možete pomoći?


Moje ime je Ivanka Stanić, imam 61 godinu i živim u Varešu, FBiH.
Nalazim se u vrlo teškoj zdravstvenoj i financijskoj situaciji. Zbog bolesti koja mi onemogućava kretanje, nisam u mogućnosti da nađem zaposlenje. Moja mjesećna primanja iznose 60 KM, što je zapravo doprinos od države za invalidninu (90%). Ne mogu priuštiti sve lijekove jer su terapije koje mi je moj liječnik propisao preskupe za moja primanja. Često moram da biram između hrane i lijekova, tako da mogu priuštiti samo najosnovnije lijekove protiv bolova što je samo privremeno riješenje. Nakon plaćanja svih računa i kupovine osnovnih namirnica, ne ostane mi skoro ništa novaca.
Nažalost nisam kvalifikovana za primanje penzije dok ne navršim 65. godinu, bez obzira na invalidninu i vojni staž.
Pored svega, kuća mi se u zadnjih par mjeseci počela rušiti. U spavaćoj sobi mi je potpuno propao strop. Potrebno je zamijeniti dio crijepa koji prokišnjava jer ako ništa ne učinim uskoro bojim se da bi mi se krov mogao urušiti. U Varešu su teške zime sa velikom količinom snijega, tako da se bojim da će težina snijega preopteretiti istrule grede. Ako izgubim kuću, nemam gdje da živim jer si ne mogu priuštiti da iznajmim stan ili kuću, a nemam kod koga da se preselim.
Ja nemam kome da se obratim za pomoć. Budžet opštine Vareš je preopterećen zbog generalno teške situacije u gradu, a moja porodica također nije u stanju da mi pomogne.
Bila bih Vam najiskrenije zahvalna za pomoć u vidu rekonstrukcije krova i stropa u spavaćoj sobi jer nisam u mogućnosti da troškove sama snesem. Moja je procjena da ne treba mijenjati sav crijep, već samo dio. Najvjerovatnije treba promijeniti sve stare grede i zakrpiti strop.
Ako ste u mogućnosti pomoći možete se obratiti na email adresu: ivanka_stanic@outlook.com