Dina Mahmud: “Mladi ne trebaju „čekati“ da im se pruži neka prilika, nego pronaći oblast u kojoj su dobri, te se nametnuti društvu svojim idejama i rezultatima”

Ova mlada, vrijedna i talentovana djevojka zna sve o trudu, radu, odricanjima i uspjehu. Za svojih 20 godina ostvarila je veliki uspjeh. Dovoljno je reći da se karateom bavi od svoje 6 godine, te da broji oko čak 300 medalja sa mnogobrojnih takmičenja.
– Predstavi se?
Moje ime je Dina Mahmud, rođena sam u Tuzli i imam 20 godina. U Tuzli sam završila OŠ “Novi Grad” i Gimnaziju “Meša Selimović”, a trenutno sam studentica prve godine Medicinskog fakulteta SSST u Sarajevu. Karateom se bavim 14 godina, nosilac sam crnog pojasa 2. DAN i članica reprezentacije BiH.
– Reci nam, od kada datira tvoja ljubav prema karateu?
Karate sam zavoljela zahvaljujući starijem bratu. Kao mala djevojčica sam trčala po sali dok je on trenirao, gledala kako odlazi na takmičenja i vraća se sa medaljama, pa sam i ja poželjela da budem poput njega. Treniram od 6. godine, a velike rezultate sam počela postizati još u dječijoj konkurenciji. U svojoj kolekciji imam 7 balkanskih, 3 evropske i 2 svjetske medalje. Svoju karijeru sam počela u rodnoj Tuzli, u karate klubu „Tuzla-Sinbra“, a već dvije godine sam članica najuspješnijeg karate kluba u BiH „Champion“ Ilidža.

– S obzirom da iza sebe imaš jako puno medalja i titula, da li za CAT BiH možeš izdvojiti najdraža takmičenja i uspjehe koje si ostvarila?
Takmičim se od osme godine i u svojoj kolekciji imam oko 300 medalja koje sam osvajala na mnogobrojnim takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Višestruka sam državna prvakinja, učesnica svjetskih prvenstva u Indoneziji i Tenerifima, pobjednica Svjetskog kupa u Umagu i osvajačica 3. mjesta na Evropskom prvenstvu na Kipru. Zahvaljujući svim tim rezultatima, kadetsku konkurenciju sam završila kao prvorangirana na svjetskoj rang-listi, sto mi je cilj i u seniorskoj konkurenciji.
Moji rezultati su nagrađivani na gradskim, kantonalnim i državnim izborima najuspješnijih sportista. Posebno draga nagrada mi je „Super žena“ koju mi je dodijelio Radio „Kameleon“ za doprinos ulozi žene u društvu.
– Imaš li neki ritual prije meča?
Za svako takmičenje se nastojim dobro fizički i psihički pripremiti, a prije samog meča se uzdam u Boga i to mi daje snagu da dam svoj maksimum.

– Koji su daljnji koraci u tvojoj karijeri?
Karate je sastavni dio mog života, a treninzi, takmičenja, putovanja i nova prijateljstva mi pričinjavaju veliko zadovoljstvo. Moj cilj je osvajanje evropske i svjetske seniorske medalje.
– Planovi u 2021. godini?
Zbog trenutne situacije smanjen je obim takmičenja, što mi odgovara jer se mogu više posvetiti fakultetskim obavezama. Studij medicine je zahtjevan, ali sam naučena na disciplinu, rad, odricanje, upornost, strpljivost i dobru organizaciju vremena. Naravno, presudna je i ljubav prema onome što radite, tako da uživam u procesu učenja i sticanja novih znanja i vještina.

– Za kraj nam reci kakva bi bila tvoja poruka mladima?
Mladi ne trebaju „čekati“ da im se pruži neka prilika, nego pronaći oblast u kojoj su dobri, te se nametnuti društvu svojim idejama i rezultatima. Na tom putu trebaju biti uporni i imati svoj cilj do kojeg će doći prevazilaženjem raznih prepreka i izazova.
-Slobodanka Stevanović-