Fotografkinja iz Sarajeva u vrijeme korone organizovala nagradnu igru: Najsretniji će dobiti PHOTOSHOOTING

Fotografija je prema definiciji tehnika digitalnog zapisivanja prizora iz stvarnosti na površinu koja je osjetljiva na svjetlost.
Osim što je tehnika, fotografija je i medij, ali i umjetnost. Fotografija, vjeruje se, ima tu moć da kaže više od hiljadu riječi. Ona je tu da predstavi određene stvari i pojave, da pobliže opiše određena dešavanja i ljude. Fotografija je tu da sačuva naše uspomene, posebne trenutke koji ostaju zauvijek. A fotografi su oni čarobnjaci koji sve to uspiju objediniti ispred svog objektiva.
Korona kriza uticala je na skoro sve djelatnosti. Tako su i fotografi morali odložiti svoje aparate i kamere.
Ljudi su prethodna dva mjeseca proveli uglavnom u izolaciji. Radili i živjeli u drugačijim okolnostima nego inače. Nedostajale su im brojne stvari. No, one sitnice koje nekada mnogo znače, mogu vratiti osmijeh na njihova lica i uveseliti njihova srca.

Možda već zvuči kao kliše, ali zaista je istinita ona „tvoje je samo ono što daš“.
Upravo vođena tom istinom i u želji da nekoga usreći, ali i da ponovo nakon duže pauze radi ono što voli, mlada fotografkinja iz Sarajeva Berina Šuško organizovala je nagradnu igru u kojoj poklanja besplatno fotografisanje. Pitali smo je o čemu se tačno radi.
U vremenu kada je kriza zahvatila sve djelatnosti Vi poklanjate. Šta i kome dajete?

  • Pandemija koja je zadesila i našu zemlju je utjecala na male biznise, kao i na psihičko stanje mnogih građana. Svi su imali “teške momente” i “borbe u glavi” sa kojima su izlazili na kraj, sami ili sa nekim.

Želeći da nekome uljepšam period koji dolazi odlučila sam da poklonim photoshooting. Ućešće mogu uzeti svi oni koji žele da obraduju nekoga ko im je drag, nekoga ko ima svoj biznis, ili na kraju sebe. Osnovno pravilo je da na instagram ili facebook profilu @besusko pronađete objavu sa nagradnom igrom, te napišete razlog zbog kojeg mislite da bi baš ta osoba koju označite trebala biti obradovana. Poznavajući sebe, jedan poklon shooting će se pretvoriti u više njih. Trebate biti promjena koju želite da vidite. Koliko ćete usrećiti druge, usrećićete i sebe, znajući da ste nekome pomogli ili na kraju dana izmamili osmijeh na njegovo lice.

Te fotografije mogu biti od velike pomoći onima koji žele usrećiti nekoga, ali mogu i pomoći ljudima da promovišu ono što rade. Koliko je važno danas biti podrška nekome?

  • Kada su upitanju biznisi, fotografija je jedan od osnovnih oblika promocije. Živimo u vremenu kada dolazi do prezasićenja informacija, a fotografija postaje jedna od osnovnih sredstava komunikacije. Od velike važnosti je imati podršku, pogotovo kada imamo svjež primjer korona virusa, kada sistem nije našao adekvatnu i blagovremenu pomoć malim biznisima, koji su jedni od najugroženijih. Dobra fotografija je idealan alat da se istaknete na društvenim mrežama, te unaprijedite svoje poslove. I naravno fotografija je idealan poklon ljudima koji su nam podrška, ljudima koje nismo imali priliku dugo vidjeti, ali i nama samima, kao vid zahvale.

Kako je Vama bilo za protekla dva mjeseca dok je pandemija bila u jeku? Koliko je to uticalo na Vaš rad?

  • Znatno je utjecalo na moj rad, mnogi angažmani su otkazani. Ali uvijek ima prostora za konstruktivno korištenje vremana. Protekla dva mjeseca sam najviše vremena posvetila edukacijama i mnogim online predavnjima vezanim za fotografiju, te tako ujedno unaprijedila svoja znanja i vještine. Uvijek ima prostora da radimo na sebi.

Ovo što radite je Vaš hobi, ali i izvor prihoda, kako je baviti se fotografijom danas, kada znamo da konkurencije ima mnogo?

  • Konkurencija je velika, ali to je u redu sve dok to posmatrate kao “zdravu konkurenciju”, koja će vam ujedno biti i motivacija za napredovanje. Moje iskustvo sa kolegama koji se bave istim poslom je pozitivno i obično smo podrška jedni drugima. Svaki fotograf ima svoj stil fotografisanja, a i obrade fotografija, što ga i ističe u odnosu na ostale, a ostalo je na klijentima, njihovim potrebama i ukusu. Bitno je da kontinuirano radite na sebi i da radite ono što volite.

Šta ili ko je Vaša inspiracija?

  • Moja inspiracija je ljudska sreća. Bilježenje uspomena i čistih emocija, one ipak ostaju zauvijek.

Šta najčešće fotografišete?

  • Moja interesovanja u polju fotografije su široka, tako da kažem “sve mi je primamljivo”, ali ono što mogu izdvojiti kao najdraže su portretna i dokumentarna fotografija. Neke od mojih fotografija mogu se  pogledati na mojoj facebook i instagram nalogu (@besusko).

Koliko je teško danas raditi ono što volite?

  • Živimo ubrzan život, imamo puno obaveza, ali u svakom trenutku moramo misliti o sebi, a ima li ljepšeg načina da pazimo na sebe, od onog’ da radimo ono što volimo i što nas usrećuje? Kao i u svakom poslu i u ovom ima uspona i padova, ali uvijek morate u svakoj situaciju pronaći ono što je dobro za vas, izvući pouke i nastaviti raditi na sebi.

Imate li nekih planova za budućnost?

  • Planiram da nastavim da se bavim fotografijom kao zanimanjem, da nastavim ulagati u sebe kroz edukaciju.

Berina je još jedan u nizu pozitivnih primjera, mladih, ambicioznih ljudi, koji ovaj svijet vide kroz najljepši objektiv i daju svoj doprinos da on zauvijek takav ostane. Podržimo ih.
(Hayat.ba)