Gračanlija Dr. Samir Kopačić – pobjednik Heinzel-Mondi-Sappi nagrade za 2020 godinu

Istraživač Tehničkog univerziteta u Gracu Dr. Samir Kopačić, je pobjednik Heinzel-Mondi-Sappi nagrade za 2020 godinu. Dr. Samir Kopačić želio bi doprinijeti da se u budućnosti koristi manje plastike i više biorazgradivih materijala. U međuvremenu razvija vlastitu ambalažu na bazi papira.
Naše gore list- istraživač Samir Kopačić bilježi uspjehe u Austriji – Radio  Gračanica
Heinzel Group, Mondi Group i kompanija Sappi svake godine uručuju nagradu Heinzel-Mondi-Sappi istraživačima mlađim od 35 godina koji su objavili izvanredan naučni rad na polju održivog korišćenja drveta, celuloze i papira.
“Trenutno imamo gotovo osam milijardi ljudi na našoj planeti. Ako nastavimo da konzumiramo toliko plastike kao sada, imat ćemo sve više i više biološki nerazgradivog plastičnog otpada u svom okruženju i povećavajući nivo CO 2 u atmosferi u narednim godinama godina “, kaže Samir Kopačić.
Ovaj 31-godišnji naucnik radi na Institutu za biološke proizvode i tehnologiju papira i istražuje kako se više materijala na biološkoj osnovi i manje plastike može koristiti na polju pakiranja hrane. “Klasičan primjer za mene je pakiranje žitarica”, kaže on. “Napravljen je od kartona, a unutra je plastična vrećica.” Vrećica izrađena od sintetičkog filma koristi se kao funkcionalna plinska barijera, na primjer za održavanje hrskavih pahuljica žitarica i očuvanje arome. Alternativno, prema Kopačiću, karton bi mogao biti presvučen filmom ili folijom na biološkoj osnovi koji bi imao isti učinak.
Mladi istraživač radi na različitim višenamjenskim biopolimerima koji se mogu primijeniti na papir ili čak u potpunosti zamijeniti plastiku.
“Većina evropskih zemalja nisu proizvođači nafte, ali u Austriji je približno 50 posto kopnenog područja prekriveno šumom – tako da je bogato održivom i obnovljivom biomasom iz koje se mogu dobiti vrijedni biopolimeri”, rekao je mladi istraživač, objašnjavajući ekonomski kao i tehnološki aspekti koji stoje iza njegovog rada.
U budućnosti bi želio nastaviti raditi u tehničkom polju, razvijati svoje profesionalne i lične vještine i primjenjivati ​​ih u inovativnim poljima. “Zahvaljujući širokom spektru akademskih kvalifikacija i profesionalnog iskustva, mogu zamisliti svoju buduću karijeru i u akademskom i u industrijskom polju”, kaže on. “Zajedno s projektnim partnerima iz industrije i akademske zajednice, radim puno primijenjenih istraživanja i trenutno sam uključen u izum koji će biti patentiran. Neki od rezultata mogli bi se razviti u proizvode u sljedećih nekoliko godina.” U Heinzel-Mondi-SappiNagrada, koju je mladi istraživač dobio za svoje istraživačke aktivnosti u oktobru 2020. godine, pokazuje da austrijska industrija papira i ambalaže dijeli ovo mišljenje. Kopačić je u svakom slučaju čvrsto uvjeren “da nam je u Europi potrebna promjena kursa u pogledu potrošnje plastike i da se u budućnosti moramo usredotočiti na biomaterijale.”
(www.tugraz.at)