I ovo je BiH- SUTJESKA I BOBOVAC- Upoznajmo ljepote naše domovine stazama bosanske kraljevske historije

Nova svakodnevnica uzrokovana koronavirusom donijela je, barem trenutno, ograničenja putovanja i međunarodnih kretanja, a u Bosni i Hercegovini stvorila iznenadnu priliku da se upoznamo s ljepotama svoje domovine. Donosimo vam još jedan prijedlog izleta unutar granica BiH.  Igor Porobija je turistički agent čija nas preporuka ovog puta vodi stazama bosanske kraljevske historije, preciznije, preko Kraljeve Sutjeske do Bobovca, nekada jednog od najvažnijih utvrđenja u Bosni i Hercegovini. Istina, tura može biti i nešto zahtjevnija ako niste navikli na planinarenje i napore, no, ono što vas čeka definitivno je vrijedno napora.


Svoj izlet započnite odlaskom do Kraljeve Sutjeske, udaljene od Kaknja otprilike 12 kilometara i posjetom franjevačkom samostanu Sv. Ivana Krstitelja. Već u samom okruženju samostana primijetiti ćete kameni ukras s grbom Kraljevine Bosne te broznani kip posljednje bosanske kraljice Katarine. Muzej samostana Kraljeva Sutjeska obavezno posjetite. U bogatoj kolekciji umjetničkih dijela, starih predmeta svih vrsta, oružja iz različitih istorijskih perioda te ogromne zbirke od više hiljada knjiga kao svojevrsna “kruna” se ističu inkunabule, njih 22, kao pisani dokazi bogate višestoljetne istorije ovih prostora.

Za dodatne informacije o predmetima u muzeju, historiji Bosne i Hercegovine, te samom samostanu upitajte redovnike – čuvare sjećanja koji uspomene na kraljevinu Bosnu i naše neizbrisive tragove prije okupacije Osmanlija ne daju zaboravu.Nakon kulturnog uzdizanja možete se zaputiti prema Bobovcu, starom kraljevskom gradu. Do Bobovca možete doći na dva načina. Jedan način, onaj teži i zasigurno privlačniji planinarima i ljubiteljima prirode, je pješačka tura od samostana Kraljeva Sutjeska do Bobovca. Radi se o turi koja nije pretjerano zahtjevna, pogotovo za iskusnije planinare, no, adekvatna obuća, te nešto hrane i vode svakako su obaveza.
Napomena! Na svakom putovanju poštujte osnovne epidemiološke mjere i preporuke – vodite računa o redovnom nošenju maski, držanju distance i pranju ruku.

Na odredištu, Bobovcu, nalazi se ono što je ostalo od nekadašnje utvrde bosanskih kraljeva, a osim obrisa zidina možete vidjeti i očuvanu kamenu kućicu, podsjetnik na djelić onoga što je Bobovac bio prije gubitka državnosti i samostalnosti dolaskom Osmanlija.Ljubitelji prirodnih pejzaža svakako će doći na svoje, s obzirom da je Bobovac okružen brdima i prirodom. Osim “užine” koju ponesete okrijepiti se možete i hranom od domaćih sastojaka koje nudi lokalno stanovništvo.

Drugi, mnogo lakši, način za dolazak do Bobovca je vožnja od Kraljeve Sutjeske prema mjestima koja se zovu Ratanj, Kopijari i Dragovići. Nakon Dragovića cesta i (relativno skromni) putokazi vodit će vas do drvene kućice koja je suvenirnica i turistički info centar na Bobovcu. Od info centra do Bobovca vodit će vas otprilike 700m staze nakon čega dolazite do nekadašnjeg sjedišta naših kraljeva.Bez obzira kojim putem ćete se zaputiti na Bobovac, najbitnije od svega je njegovanje naše historije i kulture i promocija ljepota ove male, ali prelijepe, zemlje.Do novih destinacija, uživajte u putovanjima po domovini i svemu što nam pruža naš mali i prelijepi komad planete koji zovemo Bosnom i Hercegovinom.
Izvor:Klix

Posljednji postovi