Inicijativa “Nisam tražila”: Napravljen je veliki korak ka rješavanju problema seksualnog nasilja

Građanska inicijativa “Nisam tražila” obavijestila je danas javnost o velikom koraku ka institucionalnom rješavanju problema seksualnog nasilja i javnom tematiziranju tog društvenog problema u Federaciji BiH.

“Neopisivo nam je drago što nakon dobrih vijesti iz Republike Hrvatske nastavljamo s novostima iz Bosne i Hercegovine. Ovo je prvi korak ka rješavanju problema i nadamo se pozitivnom krajnjnem ishodu. Ovo je tek početak i sada slijedi ozbiljan posao kojem se institucije moraju posvetiti te zahtjevamo maksimalnu odgovornost i transparentnost”, saopćili su.
Iz Vlade FBiH je odgovoreno da je Federalno ministarstvo pravde formiralu radne grupe za izradu Prednacrta Zakona o krivičnom postupku FBiH i Prednacrta Krivičnog zakona FBiH u vezi s aktom Građanske inicijative “Nisam tražila” za izmjenu zakonskog okvira u krivičnom zakonodavstvu.

Iz inicijative “Nisam tražila” su se zahvalili Vladi Federacije BiH na poduzimanju prvog koraka ka izmjeni zakonskog okvira.
“Zahvaljujemo i mnogim organizacijama i pojedincima koji nesebično od prvog dana podržavaju inicijativu “Nisam tražila”, a najviše zahvaljujemo osobama koje su smogle snage da nam se jave i podijele svoju traumu. Nastavit ćemo i dalje, korak po korak, raditi i boriti se da se svaki pojedinac u ovom društvu osjeća sigurno i zaštićeno”, poručile su inicijatorice Asja Krsmanović, Matea Mavrak, Nadin Mičić i Ana Tikvić.
(klix.ba)