Izuzetan uspjeh BH inovatora u Poljskoj: Od pet medalja, jedno zlato tuzlanskim tehnolozima

Objavljeni su rezultati 14. Međunarodne izložbe inovacija „Intarg ’21“, održane 15. i 16. juna u poljskom gradu Katovice, po drugi put online. Nagrađeno je svih šest inovacija članova Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine.

Sve tri zlatne medalje pripale autorima-vlasnicima najviših akademskih naslova.
Najbolji rezultat ostvarila je sarajevska magistrica građevinskih nauka Dragana Janković, čije su obje inovacije – „Cilindrična alatka za brušenje i poliranje tankih uzoraka” i „Kalup za izlijevanje tankih uzoraka“ – dobile zlatne medalje. Uz to, za „cilindričnu alatku“, dobila je i specijalnu nagradu izložbe „Euroinvent“, koja je prošlog maja održana u Jašiju, Rumunija. Zanimljivo je da se Dragana godinama bavi inovatorstvom, ali da joj je ovo prva izložba na kojoj je predstavila neke od svojih radova.
BH naučna zajednica obogaćena i trećom zlatnom medaljom, za „Metodu integracije procesa za proizvodnju cementa i sode u cilju smanjenja emisije CO2“, čiji su autori tuzlanski tehnolozi prof. dr. sc. Zehrudin Osmanović, doc. dr. sc. Nedžad Haračić, mag. sc. Nisad Avdić i dipl. inž. Damir Mulamehmedović.
Srebrenu medalju dobila je Meliha Klopić Murtić, iz Cazina, za „Kruti šampon za jačanje korijena kose“, koji se ručno izrađuje od ljekovitog krajiškog bilja, u preciznim proporcijama od stotih dijelova grama. Ovu medalju je dobio i Sašenko Sadiković, iz Ljubuškog, za „Zaštitnu masku protiv virusa“.
Sadiković je dobio i jednu bronzanu medalju, za „Netopivi fišek za sladoled“.
(RTv7)