JAVNA KAMPANJA “Zaštitimo osobe s invaliditetom tokom pandemije COVID-19”

Osvijestiti građane i potaknuti ih da zaštite osobe s invaliditetom za vrijeme pandemije cilj je javne kampanje “Zaštitimo osobe s invaliditetom tokom pandemije COVID-19”. Kampanju u BiH i regiji provodi Projekt SOCIETIES kojeg financira Europska unija.

“Projekt uključuje pet nacionalnih Caritasa u jugoistočnoj Europi (Srbija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo i Crna Gora) i sedam drugih partnerskih organizacija. Pored ostalog, pruža potporu organizacijama civilnog društva na polju socijalne inkluzije osoba s invaliditetom. Te osobe, koje predstavljaju ranjivu skupinu, tijekom razdoblja pandemije posebno trebaju pomoć svojih susjeda, prijatelja, članova obitelji, zdravstvenih radnika i javnih službenika”, rekao je Zlatko Malić, koordinator projekta SOCIETIES za Bosnu u Hercegovinu.
U projektu SOCIETIES napravljeno je istraživanje u svih pet navedenih zemalja kako bi se sagledale posljedice koje pandemija ostavlja na udruge i organizacije osoba s invaliditetom. Rezultati su zabrinjavajući i pokazuju da osobe s invaliditetom i njihove organizacije sad trebaju našu pomoć više nego ikad prije.
“Istraživanje je pokazalo da su se osobe s invaliditetom suočile s brojnim poteškoćama tijekom pandemije. Ograničenost u kretanju, otežan pristup informacijama, otežane mogućnosti za zdravstvenu njegu, zaustavljena započeta liječenja, slaba zaposlenost i gubitak radnih mjesta, povećanje rizika od siromaštva, zatvaranje ili smanjenje rada zaštitnih radionica, centara i udruga koje skrbe za osobe s invaliditetom – samo su neke poteškoće. Često im je potrebna ne samo fizička, već i psihološka pomoć i podrška”, rekao je Malić te istakao da su date konkretne preporuke za pomoć osobama s invaliditetom.
Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, smatra se da oko 15% svjetske populacije ima neki oblik invaliditeta. Ipak, institucije i društvo ne podržavaju dovoljno potrebe osoba s invaliditetom.
Preporuke za zaštitu osoba s invaliditetom koje je izradila Svjetska zdravstvena organizacija su dostupne na web stranici Caritasa BiH OVDJE. Kampanja se realizira putem interneta, društvenih mreža te medija, a više informacija dostupno je na web stranici projekta i Facebook profilu projekta:
Molimo vas da podržite kampanju “Zaštitimo osobe s invaliditetom tokom pandemije COVID-19” te da ona bude predmetom vaše medijske pažnje.
Više informacija možete dobiti od lokalnog koordinatora za BiH:
Zlatko Malić
Caritas Bosne i Hercegovine
z.malic@caritas.ba
+387 63 491 208