Još niste pogledali seriju ŠKOLOKREČINA!? Šta čekate? (VIDEO)

Čini se da je nedostatak volje za učenjem kod omladine u BiH, posljedica nedovoljne zanimljivosti školskog gradiva, koje izuzev što je za njih očito neinteresantno, nije ni prilagođeno njihovom uzrastu, a što je od svega gore, obiluje mržnjom, predrasudama, stereotipima , netolerancijom, nasiljem, strahom i negativnim emocijama usmjerenim prema drugom i drugačijem.


Umjesto da spajaju, doima se da školski udžbenici u BiH, kroz sve tri verzije istorije, historije i povijesti, djecu uče da dižu zidove jedni pred drugima, ne približavaju se, a kamoli zbližavaju, u njima provocirajući strah i odbojnost jednih prema drugima, bez ikakvoga realnoga osnova i zdrave argumentacije.
Nova serija pod nazivom “Školokrečina” alarm je, kako kažu stručnjaci, na prisutno stanje odumiranja i gaženja individualnih identiteta nad kolektivitetima u društvu, koje kroz obrazovni sistem, u falsifikovanim verzijama istorije, historije i povijesti, te maternjeg ili maternjih jezika kao nacionalne grupe predmeta, u školskim udžbenicima podmeće prošlost, sadašnjost i budućnost.

EPIZODA 1


Prva epizoda serija “Školokrečina” kroz duhovit pristup prikazuje pitanja sistemske indoktrinacije učenika i učenica kroz čitanke – sadržaji čitanki služe za formiranje stavova prema naciji, identitetu, historiji i stvarnosti.
Serija prikazuje školske časove, a zasnovana je na tekstovima iz školskih čitanki, anketi i autorovim spekulacijama o reakcijama djece.

EPIZODA 2


Serija temelji se na djelu Nenada Veličkovića, a pored učenika, u ovoj seriji nastavnike igraju Admir Glamočak (nastavnik bosanskog jezika), Jasna Diklić (nastavnica srpskog jezika), Slaven Knezović (nastavnik hrvatskog jezika), te Mario Drmać koji je kroz anketiranje građana i građanki unio dokumentarnu dimenziju o besmislenosti pukog reproduciranja teksta.
Nedavno predstavljeni rezultati PISA istraživanja smjestili su Bosnu i Hercegovinu na 62. mjesto od 79. zemalja svijeta – oko 50% učenika ne dostiže funkcionalnu pismenost u matematici, čitanju i prirodnim naukama. Šta se dogodilo obrazovanju u Bosni i Hercegovini, ko je za to odgovoran i kako potaknuti reformu koja će omogućiti bazično obrazovane, osvještene i pismene mlade ljude – pitanja su koje serija “Školokrečina” želi otvoriti u javnosti.
Scenario potpisuje Nenad Veličković a režiju Ada Sokolović.
Produkcija MEBIUS FILM
MEBIUS film je producentska kompanija za filmsku, tv i video produkciju i distribuciju, pokretač medijske platforme, portala za mlade „Perspektiva plus“.