Kalesija: Usvojeno plaćanje senzora iz budžeta, poziv i ostalim opštinama

Nakon niza administrativnih peripetija Budžet Općine Kalesija sa novom stavkom koja će život djeci i omladini oboljeloj od dijabetesa tipa 1 učiniti lakšim danas je i zvanično usvojen.

Slikovni rezultat za senzori za mjerenje secera u krvi contour TS
Udruženje građana, roditelja i prijatelja djece sa dijabetesom “Novi horizonti” Tuzla već dvije godine pokušava sistemski riješiti nabavku senzora za bezbolno i kontinuirano mjerenje šećera u krvi za djecu i omladinu oboljelu od dijabetesa tipa 1.
Nabavkom ovih senzora djeca bi bila pošteđena preko pet hiljada uboda godišnje. Na apele Udruženja odazvala se neformalna grupa građana Kalesije koji su za dvoje djece oboljele od dijabetesa, članove udruženja obezbijedili finansijska sredstva za nabavku senzora za dva mjeseca. No, nisu se zaustavili na toj jednokratnoj pomoći.
Putem vijećnika Damira Husića, uputili su inicijativu da se u Budžet Općine Kalesija uvrsti budžetska stavka za nabavku senzora za bezbolno i kontinuirano mjerenje šećera u krvi u iznosu od 10.000,00 KM. Nakon niza administrativnih peripetija Budžet Općine Kalesija sa novom stavkom koja će život djeci i omladini oboljeloj od dijabetesa tipa 1 učiniti lakšim danas je i zvanično usvojen.
U međuvremenu, u Udruženju je registrovano još jedno novootkriveno dijete oboljelo od dijabetesa tipa 1 sa područja Općine Kalesija. Željeli smo objaviti imena ljudi koji su mjesecima radili na uvrštavanju ove budžetske stavke, ali oni su željeli ostati anonimni ne želeći da se pomoć bolesnoj djeci protumači kao prikupljanje poena u izbornoj trci koja nas očekuje.
Oni su samo dobri ljudi, čiji je angažman i današnje usvajanje Budžeta u Udruženju Novi horizonti Tuzla izazvao pravo oduševljenje ali i nadu da će i sva ostala gradska i općinska vijeća slijediti primjer Općine Kalesija i u svojim budžetima pronaći mjesta za nove budžetske stavke za nabavku senzora koji djeci oboljeloj od dijabetesa znače život sa manje boli. Interesantna je i činjenica da su vijećnici Općinskog vijeća Kalesija bez ikakvog dvoumljenja i bez izuzetka potpisali inicijativu “Djecu treba liječiti iz budžeta, a političare plačati SMS porukama, pa ko uplati, uplati”, pokrenuti u januaru ove godine.
Na primjeru Kalesije jasno je da se ova, kao i inicijativa “Za život sa manje boli” mogu i te kako sprovesti u djelo i da ništa nije nemoguće. Iz Udruženja Novi horizonti Tuzla, posebne riječi zahvalnosti upućuju neformalnoj grupi, prije svega dobrih ljudi, kao i vijećnicima Općinskog vijeća Kalesija koji su inicijativu usvojili i djeci i omladini oboljeloj od dijabetesa tipa 1 doista i omogućili život sa manje boli.
Preuzeto sa: https://www.6yka.com/