Ko kaže da su mladi pasivni? Upoznajte mlade, uspješne umjetnice

Emina Numanović iz Živinica i Amra Dedić iz Zenice su slikarke koje svojim djelima prenose emocije, utiske i viđenje ljudske ljepote kao i svega onoga što nas okružuje. Iako se ne poznaju, ove djevojke dijele puno toga zajedničkog.


Slikanje kao hobi
Emina Numanović  je studentica na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Svoje interesovanje za umjetnost pokazala je još u osnovnoj školi kada je crtala prve portrete. Cilj joj je bio naslikati čovjeka u što realističnijem obliku što je za nju predstavljalo itekako težak zadatak koji je savladala nakon četiri godine vježbanja.
Amra Dedić studentica je na Ekonomskom fakultetu u Zenici gdje je i dobitnica tri nagrade “Povelja dekana” za najbolji uspjeh te ostvaren najviši prosjek ocjena tokom studija. Iako je, za razliku od Emine,  ekonomija njena prva ljubav, slikanjem se i jedna i druga bave od djetinjstva i smatraju ga savršenim načinom da upotpune svakodnevnicu na kreativan i sebi svojstven način.
Talenat služi samo kao indikator
“Smatram da je svaki čovjek rođen da bude najbolji u nečemu. Talenat služi kao indikator, odnosno pokazatelj pravca u kojem treba da se krećemo. Sve ostalo je trud i rad” navodi Amra za TIP. Tvrdi da je ovo misao kojom bismo se trebali voditi u svim životnim sferama, ne samo kada je riječ o umjetnosti. Njen talenat prvi su prepoznali nastavnici u osnovnoj i srednjoj školi kada je shvatila da slikanje može postati njena komparativna prednost.

Emina priznaje da se često susreće sa osobama koje smatraju da je talenat ključni aspekt uspjeha, međutim, ona je dokaz da to nije uvijek istina. ˝Kod mene je  talenat imao svega 2% uloge u slikanju i da su mukotrpan trud i rad ono što je dovodi do uspjeha. Jedinu povlasticu koju pruža talenat je brže učenje i savladavanje određenih tehnika˝, istakla je.
Same promovišu svoj rad
U Bosni i Hercegovini se ne održavaju često događaji gdje bi slikari amateri imali priliku pokazati svoj rad i dobiti određenu materijalnu podršku kao podsticaj za razvijanje umjetnosti. Emina i Amra promovišu se isključivo putem društvenih mreža gdje objavljuju fotografije svojih radova.

Slikanje je skup hobi
Slikanje se još uvijek ne cijeni u onoj mjeri koliko se u njega ulaže truda, vremena i materijala. Cijene pribora za slikanje su izrazito visoke te se završene slike ne mogu naplatiti skoro pa ni u pola cijene koliko one zaista vrijede. Ovaj tip umjetnosti je jako skup ali kreativan hobi kojim se ne bavi svako. Građani često nisu u mogućnosti priuštiti sebi određeni rad pa je i samim time nerazumjevanje od strane kupaca očekivano.
„Nisam doživjela trenutak da mi je  neko dao više novca no što tražim za određenu sliku iako je bio oduševljen krajnjim rezultatom i iako je količina novca koju sam zahtjevala bila izrazito niska“ navodi Emina.

Koji im je slijedeći korak?
Emina kaže da je „Grafički dizajn“ nova grana umjetnosti gdje želi izgraditi svoj stil i svoju kreativnost. Nada se da će se u budućnosti otvoriti više prilika gdje će mladi poput nje i Amre imati mogućnost doprinijeti poboljšanju umjetnosti u Bosni i Hercegovini. Za Amru, ipak, ekonomija i dalje predstavlja prvi izbor ali vjeruje da će jednoga dana njen rad na slikama biti na nekoj višoj dimenziji.
Preuzeto sa: http://tip.ba

Posljednji postovi