„Kreativci“ i partneri projekta CovidGuard izvršili prvu podjelu paketa za 800 korisnika Gradske narodne kuhinje Zenica

U proteklu srijedu i četvrtak su volonteri „Kreativaca“ i partnera projekta CovidGuard izvršili prvu podjelu paketa za 800 korisnika Gradske narodne kuhinje Zenica.

U sklopu pripreme projekta održana je radionica za mlade volontere koji su učestvovali u pakovanju paketa, a distribuciju na tri lokacije je preuzela JU Dom – porodica, inače partner projekta. Kroz radionice i praktični lični angažman mladi će upoznati značaj volontiranja i aktivizma, principe pripreme i implementacije projekata (posebno onih humanitarnih koje financiraju strani donatori), načine planiranja i realizacije zahtjevnih i odgovornih projektnih aktivnosti i sl. Poseban je osvrt i na ekološko osvještavanje kroz pakovanje artikala u ekološki prihvatljive papirne vrećice, što je sastavni dio vizije Kreativaca, tj. odnosa prema ekologiji, zaštiti okoliša, otpadu i reciklaži.
Situacija sa pandemijom nas je uvjerila da ovi korisnici imaju snažnu potrebu za dodatnom prehranom. To su uglavnom osobe starije od 60 godina koje trebaju neku vrstu socijalne pomoći. Konzumirajući dodatno voće s visokim sadržajem vitamina C, vitamina D i cinka, kao što su limun, naranča i banane, te prirodno mlijeko, vjerujemo da će njihovo zdravlje i imunološki sistem biti podržani i ojačani dok se ne počne vršiti šira sistemska imunizacija.
Sedmični paket sadrži jedan litar mlijeka, dvije banane, dvije narandže i jedan limun, tako da ukupne planirane količine za podjelu u naredne četiri sedmice iznose 3,200 l mlijeka i 3,200 kg voća.

Glavni donator projekta CovidGuard je Fimshare, dobrotvorno udruženje koje su osnovali zaposlenici Finance in Motion-a, svjetskog lidera u upravljanju investicijskim fondovima sa impaktom, a koji upravlja sa gotovo dvije milijarde eura kroz četiri utjecajna fonda. Fimshare je osnovan 2013. godine sa ciljem da se podrže dobrotvorni projekti širom svijeta, te da se tako ostvari dodatni doprinos društvenom razvoju.
Realizator projekta je Udruženje Kreativci Zenica, nevladina organizacija koja od osnivanja 2012. godine provodi inovativne i originalne obrazovne projekte u području kulture, umjetnosti, ekologije i inkluzije marginalizovanih skupina, projekte za mlade, projekte za starije osobe i projekte s aktivnostima za osobe s invaliditetom. Jačajući socijalnu koheziju, provodimo projekte u partnerstvu s udruženjima, javnim i privatnim institucijama, savezima, privatnim sektorom i medijima.
(activezenica)