Larisa Sinanović: ”Svi naši snovi mogu se ostvariti, ako imamo dovoljno hrabrosti da idemo za njima.”

Naša današnja sagovornica je Larisa Sinanović. Ona je mlada, kreativna i uspješna osoba, a njena poslovna priča je prije svega jako inspirativna i zanimljiva.
-Predstavi se ukratko našim čitaocima?

Larisa Sinanović, 23 godine , diplomirani inženjer agronomije, iz Srebrenika.
Iskrena, komunikativna, te veliki zaljubljenik u životinje. Često me i zovu Lara Mačke.
– Kada i kako si došla na ideju da izrađuješ krevetiće za životinje?

Na ideju sam došla sasvim slučajno. Budući da sam završila kurs šivenja, dobila sam i mašinu na poklon, gledala sam i kontala šta bi ona mogla da šije. Tako sam u avgustu 2019.godine napravila prvi krevetić za Maketa. Ne mogu se pohvaliti da se Make oduševio krevetiću, a ni ja. Medjutim, drugarica me zamolila da i za njenu mačku napravim, ja sam napravila i bio je bolji nego moj prvi krevetić. Onda sam ponovo napravila za Maketa krevetić koji mu se svidio, a ja sam došla na ideju da pravim krevetiće i usrećujem mnoge šapice. Prvobitna zamisao mi je bila da od krevetića pomažem napuštenim šapicama za liječenje i hranu, mnogo sam slaba na životinje, naročito na mačke. Međutim, sada sav novac od krevetića ide za liječenje mog Maketa.  Sretna sam jer radim nešto što volim, a na taj način pomažem da moja najveća ljubav bude što duže sa mnom.

– Znamo da si jako puno vezana za svog mačka Maketa. Da li bi za CAT BiH podijelila priču o tome šta se zapravo desilo heroju Maketu?

I previše sam vezana. 12 godina smo zajedno, odrasla sam s njim i jako sam sretna osoba da je 2009.godine u moj život ušao Make, te tako, od 2009.godine čini me najsretnijom osobom.
Naravno da ću podijeliti, niko sebi ne želi bolest, pa tako ni Make sebi nije želio, ali Make boluje od neizlječive bolesti, skvamozni tumor nosa. Nažalost, bolest se ne može izliječiti, ali uz  pomoć stručnih ljudi veterinarske stanice Vet IN-Srebrenik bolest se drži pod kontrolom. Make nema nosića, ali i dallje mi je najljepši na svijetu. Iza njega je više operacija, brojni odlasci veterinaru, ali svaki put sa pobjedom. Kažem, Maketova ogromna volja za životom, moja ljubav prema njemu ,te stručni veterinari, činimo savršen tim koji se uspješno bori protiv te bolesti. Još bih dodala da je ponekad teško biti drugačiji, jer npr često dobijam pitanja, pa kakav je njegov život, jel se on pati, jao jadan i sl. Za mene bi Make bio jadan da se predao, ali nije i jako sam ponosna na njega…
Ne pati se, jede, pije, trči, igra se kao i sve ostale mačke.  Ako je uskraćen za nos, ništa drugo mu ne fali. Iza tog Maketa, bez nosića, stoji priča hrabrog lava.  Tako da voljela bih kad niko nikoga ne bi osuđivao na osnovu nečega što mu fali i onoga s čim se bori.

– Predstavi nam svoj biznis?

Tim Lara i Make zadužen je za izradu mekanih i udobnih krevetića za kućne ljubimce. Svaki krevetić je poseban i rađen s puno ljubavi. Iza svakog krevetića stoji neka priča. Zahvaljujući našem malom biznisu ”Homemade with love Lara i Make” sklopili smo mnoga prijateljstva, usrećilii mnoge šapice, od prodaje krevetića hranimo i napuštene životinje, a zahvaljujući našem biznisu produžavamo Maketov život, jer sav prihod usmjeren je na njega.
– Ko ti je bio najveća podrška i pomoć pri pokretanju biznisa?

Moja najveća podrška, kako u pokretanju ovog biznisa, tako i za sve ostalo jeste moja sestra.  Također, veliku podršku imala sam od roditelja te od momka. Moja snaga da budem što uspješnija, te da što više napredujem jeste Make. Njemu sam davno obećala da će biti poznat mačak i smatram da sam ispunila to obećanje ..

– Gdje se vidiš za par godina? Koje ciljeve imaš?

Nedavno sam stekla titulu inženjera agronomije, iako sam u početku mislila da ću stvarno da volim svoje zanimanje, to se promijenilo. U januaru sam upisala školu za veterinarskog tehničara. Najiskrenije se nadam da ću u budućnosti  da budem dobar veterinarski tehničar, koji će radne dane provoditi u stanici sa životinjama, a vikendom šiti krevetiće za kućne ljubimce, a između ostalog, svaki dan da me grle moje najmilije šapice, moj Make .
– Neostvarena želja?

Svi koji me znaju, znaju da je i moja najveća želja bila da upišem akademiju dramskih umjetnosti te da se bavim glumom.  Još uvijek me to muči što nisam uspjela, ali sve se dešava sa razlogom, smatram da će me šapice učiniti više sretnom nego bilo koji drugi posao.

– Životni moto?

”Svi naši snovi mogu se ostvariti,ako imamo dovoljno hrabrosti da idemo za njima.”
-Slobodanka Stevanović-