Lendići sigurnije mjesto – velika površina očišćena od mina

Tromjesečni projekat ”Minsko sumnjive podrške” uspješno je realizovan u okviru Plana – Liste prioriteta za deminiranje područja ukupne površine od 654.510 m2 Grada Gračanica za 2021. godinu, donatorskim sredstvima Saveza Republike Njemačke, potpore State Department Sjedinjenih Američkih država, i ITF-a Republike Slovenije.

Radove su izvodili timovi Udruženja ”Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u BiH“.  Radi se o vrlo važnom projektu, koji je lociran između mjesnih zajednica Gračanice, Lendića, Stjepan Polja i Malešića.

Ovim projektom je urađena  sistematska istraga kojom su stvoreni preduslovi za povratak prijeratnog stanovništva, neometan ulazak u šumsko područje, korištenje drvnih resursa i obradivih površina u svrhu razvoja poljoprivrede i stočarstva. Najbitnije obezbjeđeno je sigurno okruženje za stanovnike okolnih naselja.

Od posljedica mina od 1996. godine pa do danas na području Gračanice poginulo je 11, a ranjeno 16 osoba, što ukazuje na stalnu opasnost i ugroženost građana.

Do oktobra ove godine na području grada Gračanica ukupno deminirana površina (od 1996. do oktobra 2021.godine) iznosila je 1.485.834,77 m2. Trenutno preostala sumnjiva površina od mina na području grada Gračanica iznosi 7.469.680 m2, a zahvaljujući BH MAC-u Uredu u Tuzli trenutno imamo 9 urađenih projekata za nastavak oslobađanja zemljišta od mina.

(radiogracanica.ba)