Mlada policajka prijavila šefa za seksualno uznemiravanje, ali sud ga je – oslobodio

Bio je početak 2016. godine. Noć sa 22. na 23 februar. Nekoliko policijskih patrola čuvalo je granicu između Srbije i Hrvatske. Izbjeglice su tuda stalno prolazile.Dok je bila na jednom od kontrolnih punktova tokom noći, mladu policajku njezin je šef seksualno uznemiravao. Upucavao joj se, dirao je, pokušao je poljubiti iako se opirala.Ponudio joj je seksualni odnos.

Iz podataka u sudskom spisu proizlazi da je ovaj policajac u međuvremenu penzionisan, dok mlada policijska službenica, kako saznajemo, i dalje radi. Razočarana dosadašnjim ishodom, odustala je od žalbe i daljnjeg kaznenog progona kolege. Naime, i tužilaštvo je najprije odbacilo njenu kaznenu prijavu protiv policajca pa je sama podnijela optužnicu koju je sud na kraju potvrdio. Ipak u konačnici je donijeta oslobađajuća presuda što je obeshrabrilo. Zato nije uložila žalbu na nepravomoćnu presudu. Cijeli slučaj do sada je držan u tajnosti.

MUČAN ISKAZ MLADE POLICAJKE NA SUDU

Sve je počelo kada se policajka, koja je kao i mnoge njene kolege upućena na ispomoć u zaštiti granice, našla s vođom grupe u službenom automobilu. Iako je te noći trebala smjenu provesti u ophodnji granicom, šef joj je naredio da ostane s njim: “Ti ideš sa mnom kako te njih dvojica ne bi napastvovali”.
“Kad smo ostali sami u automobilu pitao me da li mi se jedan kolega upucavao i jesam li s njim imala seksualni odnos tokom ophodnje. Nastavio je pričati o prevarama. Pokušala sam ga ignorisati, pa sam se zagledala u telefon. Međutim, on nije prestajao. Uporno je želio pričati o temama vezanim za seks. U jednom trenutku mi je rekao da bi bilo dobro da radim, dobivam dnevnicu i j…. se u isto vrijeme.
Spustio je tada svoje sjedalo u ležeći položaj. Tražio je da ja učinim isto. Pojačao je grijanje u automobilu i rekao mi da skinem jaknu ako mi je vruće. Nagnuo se prema meni i dirao me po lijevoj nozi, po bedru. Hvatao me za koljeno i pričao mi da je bivši specijalac. Stalno sam micala njegove ruke i tražila da prestane. Ali, on me uhvatio za bradu i pokušao me poljubiti. Ponovno sam mu rekla da prestane. On je uzvratio da ima vremena do šest sati ujutro. Naglasio je da je uporan i da dobije sve što želi. Kada nisam više znala kako da se odbranim, izašla sam iz auta. Bila sam napolju desetak minuta. Onda je i on izašao i rekao mi da se vratim unutra i da će me prestati dirati”, opisala je policajka.

Nakon toga se zaista vratila u vozilo. Bila su dva sata iza ponoći. Skinula je jaknu i stavila je preko koljena ne bi li se nekako pokušala zaštititi. Pohotni šef na kratko je zaspao, pa je imala malo mira. “Kada se probudio izašao je napolje da urinira. Po povratku mi je rekao da sam mu mogla pomoći u pišanju. I ponovno me počeo nagovarati na seks. Stalno je ponavljao da još imam vremena predomisliti se. Čuli smo na vezi da kolege hvataju migrante, ali on mi je rekao da im nas dvoje ne trebamo pomagati i da ostanemo u automobilu.
Govorio je kako on redovno vara ženu i da su njemu sve žene lijepe. Rekao je i kako ga zanima je li p…. uska ili široka, te kako bi moje sise stajale u njegovoj ruci. Tvrdio je kako je uvjeren da i meni fali seks dok sam na terenu, kao i da ću se pokajati ako ne budem imala seksualno odnos s njim. Ispitivao me o veličini grudnjaka, govorio da mu se sviđa moja boja kose i očiju. Tražio je da mu pokažem svoje tijelo. To je potrajalo sve do šest sati ujutro”, svjedočila je policajka o užasu koji je proživjela u noćnoj smjeni.

KAKO JE POLICAJAC POSTAO POHOTAN?

Kada su nešto kasnije sreli kolege iz patrole, šef policije dao im je naslutiti kako je “možda bilo nešto” između njega i mlađe kolegice. Po povratku u stanicu ona je sve prijavila svom neposrednom nadzorniku, a zatim su zajedno o svemu obavijestili i policijske službenike nadležne za postupanje u ovakvim slučajevima. Kad se vratila kući sve je ispričala i svojoj porodici, ali ostalim kolegama nije rekla.
“Nije mi jasno kako je do ovoga došlo. Da, ranije sam sa tim kolegom ugodno komunicirala. Nisam isprva mislila ništa prijavljivati jer mi je bilo žao njegove djece, ali sam ipak to učinila nakon što su mi zapovjednici dali podršku. Osjećala sam se stvarno jako loše, poniženo i uvrijeđeno”, dodala je policajka.

PRIJAVLJENI POLICAJAC: ‘NISAM KRIV’

Jedan od policajaca koji je te večeri također bio na terenu, svjedočio je na sudu kako je naknadno čuo što se kolegici dogodilo. Kada ju je pitao je li to istina, ona mu je sve potvrdila. I nadzornik ove policijske službenice potvrdio je kako je došlo do podnošenja kaznene prijave za seksualno uznemiravanje.
Prijavljeni policajac sve je na sudu negirao. Tvrdio je kako, kao oženjen čovjek i otac četvero djece ne može dopustiti da dira kolegicu i da se prema njoj tako ponaša. “Te večeri mi je rekla da joj je drugi kolega nudio seksualni odnos. Ostalo vrijeme razgovarali smo o porodicama i bračnim problemima. Bili smo četiri-pet sati u automobilu i moguće je da sam ju koji put slučajno dodirnuo”, glasila je njegova verzija događaja.

Inače, izmjenama Kaznenog zakona od ove je godine postrožena sankcija za seksualno uznemiravanje, s jedne na dvije godine zatvora. Vlada je, naime, prepoznala to kazneno djelo kao jedno od onih koja se učestalo ponavljaju.
U zakonskom članku ne spominje se koliko bi puta spolno uznemiravanje trebalo biti počinjeno da bi doista bilo i kažnjivo. Piše da će biti kažnjen onaj ko “seksualno uznemirava drugu osobu kojoj je nadređen ili koja se prema njemu nalazi u odnosu zavisnosti ili koje je posebno ranjiva zbog dobi, bolesti, invaliditeta, ovisnosti, trudnoće, teške fizičke ili duševne smetnje”.
“Seksualno uznemiravanje je svako verbalno, neverbalno ili fizičko neželjeno ponašanje seksualne prirode koje ima za cilj ili stvarno predstavlja povredu dostojanstva osobe, koje uzrokuje strah, neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje”, navedeno je u zakonu.
Preuzeto sa: https://www.telegram.hr/