Mladi bh. aktivisti poručili političarima: Mi vam nećemo u rat! (VIDEO)

O kakvom ratu pričaju političari? U ime čije djece bi kopali rovove, svoje ili tuđe? Da je riječ samo o predizbornoj kampanji mišljenja su aktivni mladi ljudi, Slobodan Blagovčanin iz Bijeljine i Malik Sakić iz Tuzle, koji navodi da su “nažalost toga svjesni i ostali mladi ljudi, ali nisu dovoljno glasni.”

“I mlađe generacija čak imaju PTSP od rata jer nam se konstantno ta tema provlači, a cilj toga je samo ostati na vlasti. Uspjeli su od naroda da naprave sirotinju, njih je najlakše ‘slati u rovove’. Ratna tematika je plodno tlo u BiH jer se to tlo svaki dan održava i na njemu je berba svake dvije godine”, navodi Malik Sakić, te dodaje da se političari na ovim prostorima nikada nisu posvetili najvažnijem oružju mladih.

“Mladima govore da će ići u rovove a nisu se nikad posvetili njihovom najvažnijem oružju – mozgu i obrazovanju. Cilj im je samo dodatna stolica u parlamentu, ne shvatajući kakve posljednice nosi rat, jer to su ljudi kojima je nakon rata najbolje. Političari na svakoj strani koji pozivaju na rat zapravo mrze svoj narod”, zaključuje Sakić.

“Oni se jedni drugima smiju ako rade legalno”

Slobodan Blagovčanin, aktivista iz Bijeljine, navodi kako je ova retorika nešto što svi moraju da osude.

“Ovo je retorika koja nijednoj zdravoj osobi ne odgovara. Priča za cilj ima da generaciju koja je već istraumirana ratom – da ih vraća u devedesete kad su se brinuli svaki dan da li će imati vode i brašna”, dodao je.

Naglašava i stav da Bosnom i Hercegovinom zapravo ne upravljaju političari, nego biznismeni.

“Našom državom ne upravljaju političari, na izvršnim pozicijama vidimo ljude koji su u vezi sa ratnim profitom. To su više osobe koje su orijentisane na biznis, i to crni, od kojih zemlja nema mogućnosti za napredak. Oni se jedni drugima smiju ako rade legalno, ako se dogovore da bude toliko centimetara asfalta, koliko ga zapravo bude na kraju – smiju se jedni drugima”, izjavio je Blagovčanin.

Poruke bh. političarima

“Posvetite se državi koja vam daje plate, realnim problemima i konačno počnite slušati ovaj narod i riješite se korumpiranih u vašim strankama koji su povezani sa masovnim kriminalom u BiH na svakom nivou. Ako nastavite pozivati na rat, jedini smjer u kojem možete uperiti svoje oružje su vaše političke karijere”, navodi Malik Sakić na pitanje kakve bi poruke uputio onima koji svakodnevno huškaju na rat, dok Blagovčanin kratko dodaje: “Dajte nam prave respiratore i medicinski kiseonik.”

LINK ZA VIDEO

(n1info.ba)