Mladi programer osvojio zlato na najprestižnijem takmičenju za srednjoškolce na svijetu (VIDEO)

Tadija Šebez, programer i učenik gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj” iz Novog Sada, osvojio je zlatnu medalju na Internacionalnoj olimpijadi iz informatike (IOI). Ovo je prvo zlato za srednjoškolce iz Srbije na takmičenju koje se održava od 1989. godine, a na kome je do sada osvojeno 15 srebrnih i 26 bronznanih medalja.

IOI je ove godine okupio 343 takmičara iz 87 država, trebalo je da bude održan u Singapuru, ali ga je zbog pandemije ova država organizovala onlajn. Olimpijada je trajala dva dana, a takmičari su rejšavali algoritamske zadatke iz oblasti informatike. Kao i svake godine, učenici su se takmičili individualno, a broj učesnika iz jedne države je bio ograničen na četiri osobe.
Kako se postaje prvak na jednom od najvažnijih takmičenja za srednjoškolske programere na svijetu?
Tako što se sprema tri i po godine, radi se četiri sata dnevno, a kada je intenzivniji dio priprema — i po 12 sati svakoga dana, rekao je Šebez za Dzimiks Podcast Show.
Šebez je učestvovao  i na brojnim drugim takmičenjima iz programiranja, a na sajtu Code Forces se trenutno nalazi na 28. mjestu od 100.862 takmičara. Na poslednjem Bubble Cup međunarodnom takmičenju koje organizuje Microsoft razvojni centar Srbija, Šebez je sa svojim timom osvojio prvo mjesto u kategoriji Rising Stars.
U podkastu, Tadija je objasnio da je za takmičarsko programiranje neophodno imati predznanja iz matematike i programskih jezika, najčešće C++ i Jave. Od oblasti koje se često pojavljuju izdvojio je teoriju grafova, strukture podataka, linearnu algebru i kombinatoriku, a napomenuo je da se nerijetko koristi DFS algoritam na grafovima (Depth-first search; pretraga u dubinu) ili segmentno stablo kao struktura podataka.
Za sve one koji žele da se bave takmičarskim programiranjem, Šebez je dao savjet da pogledaju listu najkorisnijih algoritama na sajtu Geeks for Geeks.
Ovaj mladi programer je upisao Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, smjer Softversko inženjerstvo i informacione tehnologije, zbog toga što želi da ostane u Srbiji. Iako je još rano da odlučuje o karijeri, za sada ga najviše privlači da radi u nekoj od velikih tehnoloških kompanija.
(startit.rs)