Mreža za izgradnju mira: Nebojša Vukanović da se izvini Ani Kotur Erkić, udruženjima, te osobama sa invaliditetom

Mreža za izgradnju mira, koalicija koja obuhvata 208 članica, organizacija i škola, a teži izgradnji održivog mira, reaguje povodom vrijeđanja i omalovažavanja Ane Kotur Erkić, dugogodišnje, nagrađivane aktivistice za prava marginaliziranih i manjinskih grupa te osoba sa invaliditetom od strane narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojše Vukanovića.
Piše: Mreza-mira.net
Narodni poslanik Vukanović je na Trinaestoj posebnoj sjednici, u svom obraćanju iznio sljedeće: “Frustracije liječi nad nama, dolazi, ponaša se kao osoba s posebnim potrebama, divlja”. Potom je u izjavi za TV N1 23.05.2020. godine, u emisiji Novi dan, referirajući se na izgradnju garaže na UKC Banja Luka, izjavio: “To mogu raditi samo osobe s posebnim potrebama, to normalan čovjek ne može uraditi.” Kotur Erkić je povodom ovih istupa, dva puta  na svom ličnom Facebook profilu reagovala, ukazujući na to da se ovakvim izjavama vrši vrijeđanje i omalovažavanje osoba sa invaliditetom, nakon čega se narodni zastupnik Vukanović ponovo oglasio putem video snimka, dajući potpuno drugo tumačenje u odnosu na izrečeno u prethodnim istupima.

Narodni poslanik Vukanović je potom iznio insinuacije da je dugogodišnja aktivistica Kotur Erkić politički mentorisana, politički angažirana i sluškinja vlasti u Republici Srpskoj te da vrši “zloupotrebu populacije od onih koji joj pripadaju” i “dodvoravanje moćnicima” zarad dobijanja sredstava i “pokretanje kampanje” protiv njegovog djelovanja. Ovakvi navodi predstavljaju povod za vrlo ozbiljne kvalifikacije i lične uvrede kako za Kotur Erkić, tako i za djelovanje organizacija i samih osoba s invaliditetom, stvaranjem izuzetno neprijateljskog okruženja za one koje narodni poslanik Vukanović kritizira.
Konvencija o pravima osoba s invaliditetom naglašava načelo urođenog dostojanstva, priznato kao osnova slobode, mira i pravde, te da je svaki_a pojedinac_ka dužan_a ulagati napore za promovisanje i poštivanje prava priznatih međunarodnim aktima o ljudskim pravima. Konvencija također propisuje da je izraz “djeca/osobe s posebnim potrebama” dugogodišnji i vrlo poznat zakonski termin za populaciju osoba s invaliditetom, na koji nevladin sektor konstantno ukazuje kao na neprimjeren i izuzetno nipodaštavajući u pogledu shvatanja invaliditeta kao različitosti, razvojnog procesa i promocije i zaštite ljudskih prava osoba koje imaju bilo koji oblik invaliditeta.
Narodni poslanik Vukanović, kao osoba koja predstavlja građane i građanke i koja treba da djeluje poštivajući sve različitosti potreba i interese svih građana i građanki mora biti svjestan posljednica svake svoje izgovorene riječi i biti spreman preuzeti odgovornost koju ona nosi. Narodni poslanik Vukanović obnaša javnu funkciju, koju plaćaju građani i građanke, sugestije i kritike povodom svog rada ne bi trebao shvatati kao lične uvrede i povod za stvaranje neprijateljskog okruženja za osobe koje ih iznose, nego kao prostor za dodatno učenje, rast i razvoj da bi na najbolji način mogao obavljati svoju funkciju, biti u službi svih građana i građanki koje predstavlja.
Mreža za izgradnju mira zahtijeva da narodni poslanik Vukanović uputi javno izvinjenje Ani Kotur Erkić, udruženjima, te osobama sa invaliditetom koje je uvrijedio svojim javnim istupima. Mreža za izgradnju mira od nadležnih institucija zahtijeva adekvatne sankcije prema narodnom poslaniku Nebojši Vukanoviću i izražava podršku dugogodišnjoj aktivistici i kolegici koja nas je sve svojim radom, uspjesima i zalaganjima motivisala da uvijek dajemo više i borimo se za ljudska prava svih nas bez obzira na pritiske kojima smo izloženi_e.

Posljednji postovi