Na 4. eUPSHIFT radionici učestvuje 10 timova iz 7 opština BiH

U nedjelju, 11. aprila/travnja, počela je 4. eUPSHIFT radionica u Bosni i Hercegovini koju realizuje organizacija “Genesis Project” iz Banjaluke u partnerstvu sa UNICEF BiH, a uz finansijsku podršku Kraljevine Švedske. Riječ je o online radionici prema UPSHIFT metodologiji razvijenoj u UNICEF-ovom Uredu za inovacije, čiji je cilj da osposobi mlade ljude vještinama i resursima potrebnim za identifikaciju problema u lokalnim zajednicama i osmišljavanje rješenja za iste.

Na četvrtu eUPSHIFT radionicu su se mogli prijaviti adolescenti uzrasta od 13 do 19 godina u timovima od tri do pet članova sa područja opština: Travnik, Novi Travnik, Kiseljak, Brestovsko, Fojnica, Jajce, Vitez, Busovača, Bugojno, Gornji Vakuf/Uskoplje, Dobretići, Kreševo i Donji Vakuf.  Nakon izvršene selekcije, za učešće u ovim radionicama odabrano je 38 mladih u 10 timova kojima će tim mentora u periodu od 11. do 18. aprila/travnja pružati podršku, provesti ih kroz proces analize i rješavanja problema i omogućiti da steknu nova znanja i vještine. Pogledajte koji timovi učestvuju u 4. eUPSHIFT radionici.

  1. Bojan Petrović, Matea Cvitić, Sara Klarić i Josip Saraf nam stižu iz mjesta Divičani, Jajce, a pokušavaju riješiti problem “Naša školska biblioteka i čitaonica nisu opremljene”.
  2. Delila Osmančević, Lamija Muminović i Kermo Mirza, tim iz Busovače, bave se problemom: “Postoji tenzija među mladima različitih nacionalnosti u našem mjestu”.
  3. Lara Slipac, Sandro Matošević, Marija Bilić i Andrea Šiško, iz mjesta Novi Travnik, bave se problemom: “Sportski teren nije prilagođen osobama sa invaliditetima i mlađoj djeci”.
  4. Ajla Omeragić, Arnes Sarajčić, Hamza Mujčić, Tarik Omerdić i Elmir Palić dolaze nam iz Travnika i žele riješiti problem “U našem kantonu ne postoji kino”.
  5. Ajla Behlil, Nedžma Jusupović i Vanesa Stanić iz Kiseljaka rješavaju problem “U našem mjestu ne postoji prostor za mlade/omladinski centar”.
  6. Luka Oroz, Antonio Šimunić, Gabrijela Krajina i Ewald Stanić dolaze iz mjesta Gojevići, Fojnica i bave se problemom “Mladi se hrane nezdravo i to negativno utiče na njihovo zdravlje”.
  7. Nikolina Bilandžija, Selma Hodžić i Valentina Marjanović, tim iz Jajca, bavi se problemom “Ne postoje aktivnosti za mlade u kojima bi se svi družili sa svima”.
  8. Hana Turudić, Ajla Husić, Alisa Gazić i Ajna Mecavica dolaze iz Divičana, Jajce i žele riješiti problem “Mlade se osuđuje zbog njihovog fizičkog izgleda”.
  9. Natalia Džepić, Sanda Šako i Ivano Iviš stižu nam iz Fojnice i rješavaju problem “Mladi nemaju vještine potrebne za vođenje domaćinstva”.
  10. Tara Šiljak, Arijan Duradbegović, Cetin Amel, Adin Kurbegović i Ena Hozić iz Bugojna žele riješiti problem “U našem mjestu ne postoji muzička vježbaona ni orkestar u kojem može učestvovati ko god poželi”.

Na kraju radionice, u nedjelju, 18. aprila/travnja, svi timovi će svoje ideje prezentovati pred stručnim žirijem, nakon čega će žiri izabrati pet timova kojima će se dodijeliti grantovi od po 3.000 KM kako bi svoju ideju sproveli u djelo.
Sve informacije o UPSHIFT radionici možete dobiti i na web-stranici: www.upshift.ba, kao i na društvenim mrežama:
https://www.facebook.com/upshift.bosnia.herzegovina  https://www.instagram.com/upshift.bosnia.and.herzegovina/