Održan performans u kojim se osuđuje govor mržnje u javnom prostoru

Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini organiziralo je danas, u sklopu projekta “Vjerski službenici i mladi protiv govora mržnje” performans u Sarajevu ispred Katedrale, kojim se osuđuje govor mržnje u javnom prostoru i svakodnevnoj komunikaciji u društvu.

Ovo je posljednji, četvrti performans koji se prethodno održavao u serijalu u Zenici, Tuzli i Banja Luci.
Mladi glumci-amateri su performansom pokušali ukazati na pozitivan odnos prema svojim vršnjacima, uz iskazivanje razumijevanja i prihvaćanja drugog i drugačijeg.
– Veoma je bitno mladima probuditi svijest o tome da su različitosti bogatstvo, i da je sasvim u redu, i naposlijetku jedino prihvatljivo, da se uz potpuno očuvanje sopstvenog identiteta poštuje i razumije drugi i drugačiji. Mladi su željni pozitivnog odnosa prema budućnosti i treba im pokazati i da su oni ti koji je kreiraju i da će sutra biti nosioci važnih društvenih procesa. U ovom čudnom vremenu, kada svjedočimo raznorazne teškoće prilikom obavljanja svakodnevnih aktivnosti u potpuno novim i izazovnim okolnostima, ovakve poruke treba što jasnije da odjekuju, jer nam pozitivne riječi koje dolaze od mladih ostalim građanima dođu kao lijek na ranu – poručuju iz Međureligijskog vijeća BiH.

Organizacija je to koja već 23 godine radi na međureligijskom dijalogu i pomirenju, okupljajući četiri tradicionalne crkve i vjerske zajednice na prostoru BiH: Islamsku zajednicu, Srpsku pravoslavnu crkvu, Katoličku crkvu i Jevrejsku zajednicu.
Projekt “Vjerski službenici i mladi protiv govora mržnje” se uskoro završava sa osnivanjem Mreže mladih Međureligijskog vijeća u BiH, sa ciljem da mlade, okrenute ka crkvama i vjerskim zajednicama, aktivnije uključe u međureligijski dijalog i zajednički rad za bolju budućnost i kreiranje mogućnosti za mlade koji žive u BiH.
Projekat se realizira zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) koji provodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za razvoj (USAID), saopćeno je iz MRV u BiH.

(fokus.ba)

Posljednji postovi