Pomozimo Albaniji jednim pozivom! – U zemljotresu 21 osoba poginula, a stotine njih zatražilo pomoć

Najmanje je 21 osoba poginula a oko 600 stanovnika je zatražilo ljekarsku pomoć u potresu koji je jučer pogodio Albaniju, saopćili su službeni izvori.


Nakon nekoliko snažnih i razornih zeljotresa koji su pogodili Albaniju, humanitarna organizacija pomozi.ba pokrenula je apel za pomoć povrijeđenima i ljudima koji su ostali bez krova nad glavom u toj zemlji.

U tu svrhu ustupljen je i telefonski broj 17013, koji je jedisntven za sve operatere, a pozivom se doniraju 2KM.

Ostali načini doniranja:
Paypal: paypal1@pomozi.ba
Za novčane uplate iz BiH:
Intesa Sanpaolo Bank BiH
154-180-20085330-48
Za novčane uplate iz inostranstva:
Bank name:
Intesa Sanpaolo Bank BiH
SWFT CODE: UPBKBA22

Naime Albaniju je pogodio zemljotres magnitude 6,4


Najjači potres u Albaniji posljednjih desetljeća srušio je brojne zgrade i zatrpao pod njima stanovnike, a uslijedilo je još 250 potresa zbog kojih su brojni Albanci pobjegli iz domova na ulice.
Potres se osjetio u više zemalja, uključujući i južnu talijansku regiju Puglia. Jedna je 30-godišnja žena spašena nakon 14-satne akcije, a dva sata prije policija je uklonila tijelo njene osmogodišnje kćeri, prenosi Reuters.
Hiljade ljudi sinoć je došlo provesti noć na nogometnom stadionu u Draču, na kojem je vojska postavila šatore.
Snažan potres pogodio je Albaniju 21. septembra prošle godine i oštetio oko 500 kuća, a u potresu 1979. godine porušen je sjever zemlje, ali nijedan od ta dva potresa nije uzrokovao ljudske žrtve.
“Područja Drača i Thumanea su najteže pogođena. Radovi na spašavanju nastavljaju se u srušenim zgradama”, rekao je ministar obrane Olta Xhacka.
Italija, Francuska, Rumunija, Turska, Grčka, Hrvatska, Crna Gora, Kosovo i Srbija poslale su 200 specijaliziranih vojnika, alate i timove pasa tragača kako bi pomogli u pružanju pomoći, rekao je Xhacka.

Pozovite 17013!

#PrayForAlbania
#LoveForAlbania