Priča o tinejdžeru koji je napravio vjetrenjaču od otpadaka i time obezbijedio navodnjavanje u svom selu (VIDEO)

Postavite ovog dječaka na istaknuti položaj, učinite ga poznatim, neka inspiriše!

Pridružujemo se pozivu anonimnog korisnika koji je objavio vrlo jednostavnu poruku, jer smatra da mediji zanemaruju važnost malavanskog tinejdžera- Wilijama Kamkwambe. Naučio je kako od otpada sagraditi vjetrenjaču, opskrbio je strujom svoje selo, a sve to je naučio uz pomoć knjiga koje je čitao u biblioteci!

13962559_1307873152557574_3441051717459968788_n

Bio je jednostavan farmer koji nikada u životu nije vidio računar, ali njegov um je izuzetan i njegovi izumi su poboljšali živote.

TED o Williamu: „Sa 14 godina, u siromaštvu i gladi, malavijski dječak je sagradio vjetrenjaču kako bi napajao dom svoje porodice. Sada, sa 22 godine, Villiam Kamkwamba, koji govori za TED, po drugi put, dijeli dirljivu priču o izumu koja mu je promijenila život. ”

Pogledajte njegov govor u nastavku i saznajte više o njemu:

Više o njemu pročitajte ovde: http://www.williamkamkwamba.com

William Kamkwamba rođen je 5. avgusta 1987. godine u Dovi u Malaviji i odrastao je na porodičnoj farmi u selu Masitala, Wimbe, dva i po sata sjeveroistočno od glavnog grada Malavija. Drugi najstariji od sedmoro djece, roditelja Trywell i Agnes Kamkwamba, William ima šest sestara, Annie, Dorris, Rose, Aisha, Mayless i Tiyamike.
William se školovao u osnovnoj školi Wimbe, završivši 8. razreda, a potom je prihvaćen u srednju školu Kachokolo. Zbog velike gladi 2001. godine, njegovoj porodici nedostajalo je sredstava da plate 80 dolara za godišnju školarinu, a William je bio prisiljen napustiti školu nekoliko mjeseci u svojoj prvoj godini. Pet godina nije mogao ići u školu.
Već s 14 godina, umjesto da prihvati svoju sudbinu, William je počeo pozajmljivati knjige iz male biblioteke u svojoj bivšoj osnovnoj školi. Pozajmio je američki udžbenik za 8. razred „Upotreba energije“, koji je na koricama prikazao vjetrenjače. Odlučio je sagraditi vjetrenjaču, kako bi napajao dom svoje porodice i eliminisao potrebu za kerozinom koji je samo pružao dimnu, treperavu, daleku i skupu svjetlost. Prvo je napravio prototip koristeći radio-motor, a zatim svoju početnu 5-metarsku vjetrenjaču od slomljenog bicikla, oštrice ventilatora traktora, starog amortizera i stabala. Nakon što je vjetrenjaču priključio na automobilsku bateriju, William je uspio napajati četiri sijalice i napuniti komšijama mobilne telefone. Ovaj sistem je čak bio opremljen i ručno izrađenim prekidačima za svjetlo i automatskim prekidačem napravljenim od čavala, žica i magneta. Vjetrenjača je kasnije proširena na 12 metara, kako bi bolje uhvatila vjetar iznad stabala. Treća vjetrenjača pumpala je vodu za navodnjavanje.

— REKLAMA–

Naknadni projekti uključivali su čistu vodu, prevenciju malarije, solarnu energiju i rasvjetu za šest domova u njegovom porodičnom naselju; bunar sa dubokom vodom s pumpom za čistu vodu sa solarnim pogonom, sistemom za navodnjavanje kapanjem i opremanje seoskog tima Wimbe United s njihovim prvim uniformama i obućom. Otkad su dobili uniforme, tim je na pobjedničkom putu koji je selo učinio ponosnim.
Projekt vjetrenjače privukao je mnoge posjetioce, uključujući dr. Hartforda Mchazimea, zamjenika direktora MTTA-e, nevladine organizacije zadužene za biblioteku zajednice. Mchazime je doveo novinare, uključujući i Malawi Daily Times, koji je napisao dugu priču. Soyapi Mumba i Mike McKay, inženjeri iz Baobab Health Partnership u Malaviju, pisali su o tome su o tome, a vijesti o Williamovim izumima stigle su do Emeke Okafor, programske direktorice za TEDGlobal, prestižno okupljanje mislilaca i inovatora. Okafor je prilično marljivo tražila da nađe Williama i pozvala ga na konferenciju kao prijatelja. Williamova prezentacija dovela je do dodatnih mentora, donatora i kompanija, koje podržavaju njegovo obrazovanje, razvoj i buduće projekte.
William je diplomirao na Dartmouth Collegeu 2014. godine i započeo svoju karijeru na Ideo.org. Wilijam se fokusirao na dizajn humanog centra, te je na osnovu toga putovao širom svijeta radeći na projektima u rasponu od sanitarne zaštite u Indiji, do prevencije nasilja zasnovanog na polu u Keniji. Sada sarađuje s WiderNet-om, na razvoju odgovarajućeg tehnološkog kurikuluma, koji će omogućiti ljudima da premoste jaz između “znanja” i “rada”. WiderNet će distribuirati sadržaj putem eGranarija po Malaviju i širom kontinenta.