Prvi Summit mladih TK ugostio britanskog ambasadora u BiH (FOTO)

Na prvom Summitu mladih čast i zadovoljstvo nam je bilo ugostiti britanskog ambasadora u Bosni i Hercegovini Matta Fielda.

Ono što Ujedinjeno Kraljevstvo želi za Bosnu i Hercegovinu jeste da bude stabilna država u kojoj će mladi željeti da ostanu, istakao je ambasador Field.

„Ujedinjeno Kraljevstvo je prijatelj ove zemlje i želi da bude tu za BiH. Mladi imaju ogromnu ulogu u razvoj zemlje, ali često zaboravimo da ih slušamo. Iako sam stalno imao u vidu potrebe mladih, jednog dana sam shvatio da ja u stvari nisam direktno pričao sa njima. Odlučio sam da pronađem mlade ljude koji će biti naši savjetnici. Okupio sam tim od deset mladih iz cijele BiH koji su svojim idejama i stavovima doprinijeli aktivnostima Britanske ambasade. Jednostavno moramo da pokušamo zamijeniti uloge i početi slušati šta nam mladi imaju za reći. Kroz inkluziju većeg broja mladih u politička kretanja i kroz suživot bez obzira na različitost identiteta, BiH zasigurno može biti zemlja koja mladima može pružiti stabilnu sadašnjost i još stabilniju budućnost,“ istakao je britanski ambasador, Matt Field.

Ambasador Field je naglasio i da Ujedinjeno Kraljevstvo građanima Bosne i Hercegovine nudi pune stipendije za master studije na bilo kom univerzitetu u UK, na koju se svake godine prijavljuje na stotine kandidata. „Konkurs za Chevening stipendije za narednu akademsku godinu je trenutno otvoren i pozvao bih sve potencijalne kandidate da se prijave, jer je ovo zaista izvrsna prilika da svoje znanje unaprijede na nekom od prestižnih univerziteta u UK, da steknu nova iskustva i upoznaju osobe iz cijelog svijeta, a, po povratku u BiH, da svojim znanjem i iskustvom doprinesu razvoju svoje zemlje,“ rekao je ambasador Field.

Nakon dalje rasprave o važnosti zdravstvenog sistema i izbora u BiH, ambasador Field je otvorio dijalog sa prisutnim na teme problema mladih i mogućnosti koje se otvaraju na njihovom putu. Mnogi koji su prisustvovali diskusiji postavljali su pitanja ambasadoru Fieldu, koja su obuhvatala teme od problema mladih u BiH do ekonomsko-političkih prilika zbog kojih veliki broj mladih odlazi iz BiH.

Festival mladih promoviše znanje, talenati uspjeh, a mladima daje nova međunarodna poznanstva, vještine, znanja i samopouzdanje za preuzimanje liderskih uloga. Ovo je projekat koji spaja različitosti nastojeći da mladima pruži iskustva u širokom spektru aktivnosti i najkvalitetniji kulturni sadržaj.

Summit je zaključak Festivala koji je u gradovima i općinama Tuzlanskog kantona trajao od 22.8. do 21.9. 2021. i za  cilj ima okupiti sve organizacije, institucije, pojedince, donosioce odluka i privatni sektor oko ideje razvoja svih uslova za život i ostanak mladih u Tuzlanskom kantonu i BiH.

(festivalmladih.ba)