Sedma svjetska nagrada: Denis Avdić (14) niže uspjeh za uspjehom

Mladi Jablaničanin Denis Avdić nas je ponovo obradovao, ovaj put sa pobjedom na 10. Kao International Environment Painting Contest for Children, što je njegova sedma svjetska nagrada u samo 18 mjeseci.

Na Kao konkurs pristiže je pristiglo čak 16.552 radova, od kojih je odabrano devet pobjednika koji su osvojili glavnu Kao nagradu, uključujući i Denisa. Svečana ceremonija dodjele nagrada je održana u Tokiju. Denis i njegova sestra Ema imali su status VIP gostiju, na putovanju koje je bilo savršeno organizovano, i gdje su imali jedinstvenu priliku da upoznaju tradiciju, kulturu i gastronomiju Japana.

Tema takmičenja bila je ”Eco-friendly together”, a organizatori su željeli vidjeti kako djeca doživljavaju ”eco-friendly” koncept, kao i rješenje ekoloških problema. Denis je na radu predstavio harmoniju prirode i čovjeka, neke od prirodnih ljepota naše zemlje (Čvrsnicu, Hajdučka vrata, izvor rijeke Miljacke), samoobnovljive izvore energije, kuće izgrađene od prirodnih ili recikliranih materijala.

Nezaobilazan motiv su i djeca koja sade drveće, simboli nade i budućnosti, a budućnost simbolizira i moderno naselje izgrađeno slijedeći ekološke principe zelenih gradova. Denis je na radu želio istaći da je i čovjek dio prirode, i slijedeći ekološke principe gradi vlastitu budućnost za koju je direktno odgovoran.
Stručni žiri u čijem sastavu su bili predstavnici Kao korporacije, univerzitetski profesori, renomirani slikari, profesori umjetnosti i dizajneri, posebno je istakao značaj poruke Denisovog rada, pažljivo odabrane i predstavljene detalje, kao i fascinantno lijepu prirodu za koju je Denis objasnio da nije plod njegove mašte, nego naša stvarnost, priroda kojom smo okruženi.

U svom govoru tokom svečane ceremonije Denis je naglasio koliko je važno poštovati ekološke principe i čuvati prirodu, jer ”naša budućnost počinje danas” i od nas zavisi kakva će biti.

O prethodnim Denisovim uspjesima možete čitati na https://www.mreza-mira.net/vijesti/aktivnosti-mreze/uspjesna-djeca-nase-najvece-blago-prica-o-denisu/https://www.mreza-mira.net/vijesti/razno/nova-denisova-uspjesna-prica/ i https://www.mreza-mira.net/vijesti/aktivnosti-mreze/jablanicanin-denis-avdic-osvojio-zlatnu-medalju-na-likovnom-takmicenju-u-japanu/
Preuzeto sa: https://www.mreza-mira.net/