ŠIROKI BRIJEG: MLADI PREDUZETNICI SE SUSREĆU SA BROJNIM PREPREKAMA

Mladim preduzetnicima u Širokom Brijegu nedostaju prostorni, tehnički, savjetodavni i finansijski oblici pomoći koji su im potrebni da bi ostvarili uspješan preduzetnički poduhvat. Onima koji su započeli svoj biznis, nedostaje podrška u jačanju njihove kompanije i doprinos stabilnosti biznisa, a onima koji ga tek žele pokrenuti, nedostaju informacije, edukacija i novac.
Centri civilnih inicijativa (CCI) su organizovali u Širokom Brijegu okrugli sto na temu „Poticaji za gospodarstvo – garancija razvoja Širokog Brijega“ sa posebnim osvrtom na razvoj preduzetništva mladih kao neiskorištenog potencijala Širokog Brijega. Učešće na okruglom stolu su uzeli predstavnici/e Grada Široki Brijeg, gradonačelnik Miro Kraljević, Andrija Kraljević iz Službe za ekonomski razvoj, Antonija Banožić, vijećnica Gradskog vijeća i Ivan Zovko, predsjednik Povjerenstva za mlade Gradskog vijeća. Učesnici okruglog stola su bili i Josipa Marić i Iva Ivanković ispred modne kuće „Pavone“, Blago Vican ispred Razvojne agencije „Herag“ i Ivan Jurilj, direktor Ureda Vlade Zapadnohercegovačkog kantona za evropske integracije.
Učesnici okruglog stola su istaknuli da mladi preduzetnici mogu promijeniti način na koji se živi i posluje te da se pomoću njihovih inovacija može poboljšati životni standard, ali isto tako i da je primijetno da se mladi često susreću sa preprekama, promjenama i izazovima prilikom ulaska u poslovni svijet.

Mi ćemo ući duboko u problematiku i mladima dati nadu, a da to ne bi bila prazna priča treba stvarati uvjete i za cjelokupno društvo i gospodarstvo, a tu će mladi dati svoj doprinos. Današnji mladi imaju početne pozicije puno bolje, ali treba pomoći onima koji nisu uspjeli ostvariti svoje ciljeve i planove. – izjavio je Miro Kraljević, gradonačelnik Širokog Brijega.
Vijećnica Antonija Banožić je na okruglom stolu iznijela podatak da 67 % mladih imaju bojazan od pokretanja vlastitog biznisa zbog politike i komplikovane administracije te je istaknula da se mora kreirati sigurnije okruženje za mlade preduzetnike u kojem bi oni bili spremniji za pokretanje vlastitog biznisa.

Razvoj malog i srednjeg poduzetništva trebali bi biti prioriteti Grada Širokog Brijega. To možemo učiniti pružanjem podrške mladima u administrativnom dijelu, osnivanjem budžeta za start-up projekte, poticanjem obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i ukidanjem poreza na tvrtku. – rekla je Antonija Banožić, vijećnica Gradskog Vijeća.
Josipa Marić koja je pokrenula vlastiti biznis, modnu kuću „Pavone“ koja trenutno zapošljava pet osoba je rekla da se mala preduzeća susreću sa problemima i pri osnivanju, ali i za vrijeme poslovanja. Kao jedan od trenutnih problema je navela otežan pristup u raspisanim konkursima jer se oni raspisuju samo za velika preduzeća.

Poseban problem kod malih poduzetnika je nedovoljna pomoć u pristupu informacijama i neuređen sustav. Mladi poduzetnici često ne znaju koje namete moraju platiti i u kojem periodu, a i kada ih platimo oni ne budu rasknjiženi, te ponovno imamo problem. Također, postojanje jednog inkubatora ili centralnog ureda bi bila jedna odlična stvar. Tu bi se mladi poduzetnici mogli informirati o tehničkoj podršci, o mogućnostima koje imamo i gdje bi nas poticali na neke fondove. – istaknula je Josipa Marić.
Učesnici okruglog stola su istaknuli i da je jedan od problema sa preduzetništvom mladih i neprilagođenost obrazovnog sistema za potrebe savremenog tržišta, te da bi rješenja ovog problema trebao biti jedan od dugoročnih ciljeva.

Ivan Jurilj iz Ureda za evropske integracije ističe da je mlade potrebno naprije informisati o mogućnostima, potom ih educirati, pa tek onda i finansijski podržati. „Treba se kreirati ambijent u kojem će mladi imati osjećaj da se mogu osloniti na neki sustav.“ – ističe Jurilj.
Smatram da je najbitnija stvar koju možemo napraviti je da obrazovanje mladih okrenemo prema aktualnim potrebama tržišta, kako visoko obrazovanje, tako i srednjoškolsko. – rekao je Ivan Zovko, predsjednik Povjerenstva za mlade GV Širokog Brijega.

Iskustva evropskih zemalja pokazuju da je mladim preduzetnicima moguće pomoći namjenski napravljenim programima ili institucijama koje podstiču preduzetništvo mladih osoba. To je pomoć kroz start-up projekte i start-up inkubatore koji podrzumijevaju poseban prostor namijenjen upravo njima. Grad bi mogao osigurati troškove registracije firme, računovodstvene usluge, dio ili u cijelosti troškove zakupnine poslovnog prostora u prvoj godini obavljanja djelatnosti, te dio ili u cijelosti trošak zdravstvenog i penzionog osiguranja u prvoj godini obavljanja djelatnosti
Iz Centara civilnih inicijativa ističu da će izneseni argumenti i doneseni zaključci sa okruglog stola poslužiti kao osnov za kreiranje građanske inicijative koja će u narednom periodu biti upućena nadležnima organima gradske uprave.
(lookalno.ba)

Posljednji postovi