ŠKOLOKREČINA STIŽE U TUZLU!

PREMIJERA IGRANE SERIJE “ŠKOLOKREČINA” U TUZLI
Kada: 23.01.2020. godine u 18:00 sati
Gdje: Pozorište mladih Tuzla (Dvorana Kaleidoskop)
ULAZ BESPLATAN


Školokrečina dolazi u Tuzlu! 23.01.2020. godine u 17:00 sati u Pozorištu mladih “Tuzla” (Dvorana Kaleidoskop) planirana je premijera igrane serije “Školokrečina” u Tuzli.
Igrana serija “Školokrečina” nastala je prema istoimenoj zbirci priča autora Nenada Veličkovića, a glavni akteri pored učenika i učenica u ovoj seriji su nastavnici i nastavnice – Jasna Diklić, Admir Glamočak i Slaven Knezović, te Mario Drmać koji je kroz anketiranje građana i građanki unio dokumentarnu dimenziju o besmislenosti pukog reproduciranja teksta.
“Školokrečina” se bavi temom loših udžbenika u tri školstva pod jednim krovom. Dramatizovane primjere iz doktorske disertacije Nenad Veličkovića režirala je Ada Sokolović, po scenariju Nenada Veličkovića, u produkciji Mebius Film Sarajevo uz podršku EED-a (European Endowment for Democracy).
Iz 18 čitanki i udžbenika maternjeg jezika koje se koriste u redovnoj nastavi u BiH, gdje se uči po bosanskom, hrvatskom i srpskom nastavnom planu i programu, predstavljeni su primjeri, kako je navedeno, indoktrinacije iz analiziranih udžbenika od prvog osnovne do četvrtog srednje u sva tri obrazovna sistema.
Cilj “Školokrečine” je informisati i educirati koliko su čitanke “zatrovane” nacionalizmom. Porast ksenofobije, nacionalizma i netolerancije je rezultat, između ostalih, faktora i indoktrinacije literaturom. Osim toga, u epizodama se ukazuje i na enorman broj grešaka koje nisu plod ideološke orijentacije, nego, kako stoji, neznanja, nesposobnosti i aljkavosti priređivača i izdavača.
Događa na “fejsbuku” možete pronaći ovdje: Školokrečina stiže u Tuzlu
SAVE THE DATE, ulaz je besplatan i vidimo se!