Stipendija za regionalno izvještavanje RFE/RL

Program traje osam mjeseci i to u periodu od januara do avgusta 2022. godine.

Radio Slobodna Evropa/Radio Liberty (RFE/RL) raspisao je konkurs za dodjelu stipendija za regionalno izvještavanje 2021-2022 koje se dodjeljuju s ciljem podrške slobodi i nezavisnosti medija.

Za stipendiju se mogu prijaviti novinari iz BiH, Kosova, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije, kao i Armenije, Belorusije, Gruzije, Moldavije i Ukrajine. Za prijavu na program nije obavezno profesionalno poznavanje engleskog jezika.

Program traje osam mjeseci i to u periodu od 3.1. do 31.8.2022. godine, a programom je planirano da dobitnici stipendija rade iz lokalnih ureda RFE/RL, gdje će kroz puno radno vrijeme proizvoditi sadržaj na svim novinarskim platformama i učestvovati u svakodnevnom radu redakcije uz podršku i mentorstvo kolega.

Kroz ovaj program, stipendisti će imati priliku razvijati svoje novinarske vještine, znanja i uređivačku procjenu, kao i proširiti svoju profesionalnu mrežu i produbiti svoje razumijevanje uloge nezavisnih medija u zemlji u kojoj rade.

Zbog dodatne profesionalne nadogradnje ovaj program uključuje i posjetu sjedištu RFE/RL u Pragu tokom koje će stipendistima biti plaćeni troškovi prevoza i smještaja.

Odabrani stipendisti će tokom trajanja programa primati mjesečnu novčanu naknadu koja će biti u skladu sa iznosima lokalnih plata, a smještaj može biti obezbijeđen za one stipendiste koji se tokom trajanja programa moraju preseliti kako bi radili u nekom od lokalnih ureda.

Rok za prijavu je 10.10.2021.

Program regionalnog izvještavanja biće usklađen sa mjerama uvedenim zbog pandemije koronavirusa, sa mogućim promjenama, kako u Češkoj, tako i u lokalnim zemljama stipendista.

Rezultati konkursa biće poznati do 15.11.2021.

Više o programu i načinu apliciranja dostupno je na ovom linku.

(media.ba)