STREET ART: Murali koji veličaju ujedinjenje, mir i nužnost dijaloga

Posljednjih godina, porast migracija učinio je Europu multikulturalnom i multietničkom, a kao posljedica toga, gradovi su promijenili urbanizaciju i profile, predgrađa su povećala generiranje fragmentacije i marginalizacije.

Krizna situacija proteklih godina pogoršala je urbanu raslojenost i protivljenje između područja, proizvodeći stigmatizaciju i socijalno-prostornu isključenost.

Projekt Street art ima namjeru stvoriti mrežu gradova sa zajedničkom strategijom za promicanje socijalne uključenosti i smanjenje marginalizacije rehabilitacijom zanemarenih i napuštenih područja europskih gradova kroz uličnu umjetnost. U projektu sudjeluju umjetnici iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Češke, Francuske, Italije,Kosova, Latvije, Portugala, Poljske, Rumunjske, Srbije, Slovenije, Njemačke i Nizozemske.

Više gradova

Ciljevi projekta su obnavljanje zanemarenih i napuštenih područja europskih gradova, koristeći se snagom ulične umjetnosti u zajednici kako bi se stvorio lokalni identitet, socijalna uključenost i aktivno građanstvo, zatim izgradnja snažne mreže gradova, posvećenih razmjeni pozitivnih rezultata korištenja ulične umjetnosti kao načina uključivanja zajednica i obnove javnih prostora, stvarajući multiplikativni učinak.

Projekt predviđa četiri međunarodna događaja u četiri zemlje, te jedan lokalni put iz tri faze u svakoj zemlji koja sudjeluje. Projekt će započeti online sastankom projektnog konzorcija koji se sastoji od po jednog predstavnika svake partnerske organizacije tijekom kojega će se dogovoriti metodologija, akcijski plan i komunikacijska strategija.

– Suština projekta je bavljenje umjetnošću i temom socijalne isključenosti određenih skupina ljudi u urbanism sredinama. Projektom se nastojalo uključiti različite partnere iz različitih gradova i država koji različito gledaji i implementiraju sami projekt. To su ponekad Romi, ponekad migrant, ponekad izbjeglice ili stanovništvo određenih područja u gradovima u kojima preovladava siromašnije stanovništvo. Svi gradovi koji su sudionici prošli su određene vidove istraživanja i na kraju je odlučeno za koju će se skupinu građana odlučiti, odnosno za koje mjesto za murale, izjavila je nositeljica prijekta Dženana Dedić, inače direktorica LDA Mostar.

Zanimljiv je bio “mostarski” izbor.

– Mi smo se odlučili za centralnu gradsku zonu. To je urbani prostor u nažalost podijeljenom gradu. Ne volim spominjati ovu podijeljenost, ali smo se tako odlučili smatrajući da je to periferija za obje strane grada. Imali smo potom istraživanje, te smo birali tri lokaliteta na kojima se mogu realizirati murali. To su tri zida na Bulevaru, a kasnije smo napravili online anketu u kojoj smo pitali građane i stručnjake što misle, te je na kraju izbor pao na zid u blizini raskrsnice kod Franjevačke crkve. Zid je vidljiv i danas na njemu postoji grafit, najavljuje Dedić.

-Sigurna sam da će mladi biti inspirirani ovom temom, a naš mural će sigurna sam nositi poruku ujedinjenja, mira i važnosti dijaloga. Ovaj mural će također biti naš doprinos Streets Art festivalu koji se svake godine održava u Mostaru, kazala je Dedić.

Prvi međunarodni događaj planiran je u Arcugnanu u Italiji. Projekt će ovdje biti predstavljen i o njemu će biti raspravljano s predstavnicima OCD-ova, lokalnih vlasti i umjetnicima. Partneri će podijeliti najbolje što mogu ponuditi pri implementaciji aktivnosti, a vezano uz temu projekta.

Zajedno s građanima, partneri će identificirati ciljna mjesta za obnovu grada kroz uličnu umjetnost u zajednicama. Mišljenja stanovnika prikupljat će se pomoću različitih alata – internetskih anketa, foruma, intervjua, radionica…

Drugi međunarodni događaj planiran je u Lisabonu, a u sklopu njega partneri će podijeliti rezultate lokalnog puta. Stručnjak za umjetnost sudjelovat će u raspravi kako bi savjetovao partnere o učinkovitoj realizaciji murala. ALDA će održati radionicu o izgradnji kapaciteta, o uporabi umjetnosti za promicanje interkulturalnog dijaloga i socijalne uključenosti.

Prilika za mlade

Svaki partner će surađivati ​​s lokalnim akterima, odnosno sa školama, te organizirati po jednu radionicu za podizanje svijesti učenika o socijalnoj uključenosti i snazi ​​umjetnosti za njezino promoviranje.

Studenti će na tu temu nacrtati slike, od kojih će jedna biti odabrana od strane građana i na temelju nje će biti oslikan mural tijekom lokalnog puta.

U sklopu trećeg događaja – u Peći na Kosovu, partneri će podijeliti rezultate druge faze svoga lokalnog puta. Osim toga, stručnjak za umjetnost održat će radionicu o korištenju ulične umjetnosti u svrhu urbane regeneracije, nakon čega će u Peći biti oslikan mural kroz suradnju umjetnika ulične umjetnosti i sudionika.

Finalni međunarodni događaj u Amsterdamu planiran je na način da OCD-ovi, lokalne vlast, umjetnici, građani i partneri podijele rezultate provedbe lokalnih i međunarodnih događaja i murale.

Svi događaji uključit će različite radne metode i aktivnosti – grupne radne sesije, radionice, fokus grupe, prezentacije lokalnih i međunarodnih aktivnosti itd. Bliska suradnja i razmjena znanja među projektnim partnerima olakšat će međukulturni dijalog, donijeti zajedničku projektnu strategiju i metodologiju za rješavanje gore spomenutih pitanja na lokalnoj i međunarodnoj razini, osiguravajući koherentnost i usporedivost aktivnosti. Akcije će pokazati potencijal napuštenih i depresivnih područja da se povežu i integriraju u druge dijelove gradova, postanu održivija, mirnija i respektabilnija mjesta za život.

Očekivani rezultati su umrežavanje europskih gradova koji koriste uličnu umjetnost u zajednici kako bi maksimizirali aktivno građanstvo i socijalnu uključenost, razmjena najboljih praksi između partnera za promicanje aktivnog građanstva, socijalne uključenosti i obnove gradova na održiv način, jačanje osjećaja pripadnosti i lokalnog identiteta među građanima, poboljšavanje suživota i solidarnost među građanima, povećana uključenost građana u lokalna i društvena pitanja i povećana svijest građana o europskim vrijednostima.

(dnevni.ba)

Posljednji postovi