Trening “Kreiranje pozitivnih narativa” za mlade iz Mostara

Pozivamo mlade sa područja Grada Mostara da učestvuju u projektu “Podrška omladinskim kampanjama na društvenim mrežama kao pozitivna alternativa narativima nasilnog ekstremizma i govoru mržnje”.
Projekat ima za cilj ima edukovati mlade ljude znanjem i vještinama o stvaranju alternativnog narativnog sadržaja i kroz kampanju promovisati pozitivne priče i narative kao alternativu govoru mržnje.
Agencija za razvoj i saradnju CEREBRA Banja Luka organizuje trening iz oblasti stvaranja pozitivnih narativa i medija, koji će se održati u periodu od 25. do 30. januara 2020. godine u Trebinju.
Tokom treninga, mladi sa područkja Grada Mostara će se upoznati sa pojmovima govor mržnje i nasilni ekstremizam, te će učiti o tome šta su narativi, kako ih prepoznati, kako mapirati narative na lokalnom nivou, šta su kontra narativi i alternativni narativi, kako postupati sa kontra narativima, značaj medija u kreiranju istih, te kako kreirati narative i koristiti ih u kampanjama
Takođe, tokom obuke mladi će imati priliku da razgovaraju sa predstavnicima medija i onima koji imaju iskustva u bavljenju narativima. Neki od gostujućih govornika biće blogeri, novinari, urednici internet portala itd.
Na kraju treninga učesnici će imati priliku razviti konkretne ideje za stvaranje kontra narativa, te razviti strategije za kampanju i promociju preko društvenih medija.
U procesu stvaranja pozitivnih narativa koristiti ćemo video kao alat. Smatramo da će video sadržaj u svrhu kampanje putem društvenih mreža imati značajne efekte u promovisanju pozitivnih priča i narativa kao alternative govoru mržnje.
Učesnici će biti podijeljeni u timove, te će tokom procesa stvaranja pozitivnih narativa dobiti podršku kroz mentorstvo, kako bi finalizovali naš alternativni narativni sadržaj i video sadržaj.
Prijavite se možete putem online forme: https://forms.gle/H1YXTVXTocTkqn3z7 najkasnije do 22. januara 2021. godine do 23:59.
Broj učesnika/ca je ograničen. Odabrani učesnici/ce će biti obaviješteni o učešću putem e-maila.
Za učesnike/ce su obezbijeđeni putni troškovi, smještaj i radni materijal.
Po završetku treninga, učesnici dobijaju certifikate o pohađanju treninga.
Za sve dodatne informacije stojimo vam na raspolaganju putem email adrese: ik.cerebra@gmail.com
Projekat se realizuje u partnerstvu sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) kroz projekat „Podrška mladima u lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini“, kojeg financijski podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.
(cerebra-ngo.com)

Posljednji postovi