Turisticka atrakcija u Mostaru: Aleksa i Emina ponovo na ulicama grada!(FOTO)

Mladi glumci u kostimima pozirali sa sugrađanima i turistima Turistička atrakcija “Šetnja Emine i Alekse” po drugi put je organizirana na ulicama Starog grada u Mostaru. Obogaćivanje kulturno-zabavne ponude za turiste prepoznato je kroz projekat Sunčana strana Federacije BiH, realizovan u saradnji PRimere iz Mostara i Obale Art Centar iz Sarajeva, a sufinansiran od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Sve je na trenutak podsjetilo na vrijeme od prije 120 godina. Emina je, kažu, više od pjesme i ispisuje historiju jedne ljubavi. Slavnog pjesnika i njegovu ljubav “oživjeli su” glumci Nina Popović i Ivan Skoko. Tokom dana na svakom koraku prilazili su im turisti iz svih dijelova svijeta. Uz nezaobilazne fotografije, sa gotovo svima razmijenili su i poneku riječ. Nina Popović kaže da je osjećaj sjajan, te da je prezadovoljna što je po prvi put u karijeri dio ovakvog projekta, prenosi Oslobođenje.

– Turisti su oduševljeni. Stalno prilaze. Dobijamo pohvale… Ovo je nova dimenzija i zaista sam oduševljena, kaže nam.
Na lokacijama na kojim su Emina i Aleksa pozirali prije skoro tri decenije nastali su kadrovi igrane serije Aleksa Šantić. Ni Nina, niti Ivan nisu odgledali seriju, ali dobro znaju stvari vezane za Šantićev lik i djelo. Skoko je nedavno utjelovio lik Aleksinog brata Pere u pozorišnoj predstavi “Što te nema”, u koprodukciji Narodnog pozorišta Mostar, HNK Mostar, te NPRS-a iz Banja Luke.
– Seriju ćemo staviti na listu prioriteta, rekao je, a zatim prokomentarisao i današnju šetnju.
– Divan je osjećaj. Lijepo je proštati gradom u kostimu. Smatram da u svijet šaljemo lijepu sliku iz Mostara, dodao je.
Dugogodišnji mostarski novinar Fazlija Hebibović svakodnevno je prisustvovao snimanjima tih dana. Sjećanja na lijepo vrijeme, kaže, živa su i danas.

– Posebno pamtim intervju koji sam uradio sa glumcem Branislavom Lečićem. Govorio je tada kao da je stotinu godina proveo u Mostaru. Bio je fascinantan, prisjeća se Hebibović. Današnja šetnja ga je, također, neobično obradovala.
– Obasjali su prelijepi grad. Vratili su sjaj i miris Mostara po kojem je bio prepoznatljiv. Nažalost, naš grad je danas obično u crnim vijestima. Često ga nazivaju gradom slučajem, pa je ovo zaista pravo osvježenje. Svi smo vezani za Aleksu Šantića. Odrasli smo uz njega, kazao je.
Šetnja Alekse i Emine okončana je u parku Alekse Šantića. Glumci su obišli i mjesta pored kuće Svetozara Ćorovića na kojim je Aleksa proveo posljednje godine kratkog života. Nadaju se da će njihova šetnja kroz Stari grad postati tradicija i nezaobilazna turistička atrakcija Grada Mostara.
Preuzeto sa: https://tuzlanski.ba/