Tuzlansko izletište Ilinčica postaje rekreativni kompleks: Vidikovci, piknik zone i dom prirode

Tuzlansko izletište Ilinčica u proteklim godinama skoro da i nije imalo funkciju, a rekonstrukcijom u vrijednosti iznad milion konvertibilnih maraka, prirodnom lokalitetu iznad grada bit će dodijeljena uloga rekreativnog kompleksa.

“Panonsko-jadranska veza” naziv je EU projekta prekogranične saradnje između naše zemlje, Hrvatske i Crne Gore, putem kojeg je osigurana većina neophodnih novčanih sredstava za uređenje tuzlanskog izletišta Ilinčcica.

Ilinčica je proteklih godina bila izložena zubu vremena, ali i nesavjesnom ponašanju građana koji su svojim negativnim postupcima doprinosili daljem urušavanju njenog izgleda.

Također, 2014. godine je pretrpjela veliku štetu usljed pokretanja klizišta, a nadležni su uspjeli sanirati posljedice prirodne nepogode.

Njene prirodne ljepote sada će doći do posebnog izražaja, a gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamovi ističe da je projekt rekonstrukcije odavno planiran.

“Ilinčica je nekada bila omiljeno izletište svih građana Tuzle, dovoljno visoka da bude vazdušna banja i to je nešto što nama treba u ljetnjom, ali i zimskom periodu. Projekat se tiče poboljšanja kvaliteta života građana Tuzle te povećanja i poboljšanja turističke ponude jer smo sve atraktivnija turištička destinacija”, naveo je Imamović.

Pored sredstava Evrospke unije, za realizaciju ovog projekta Tuzla je osigurala 105 hiljada konvertibilnih maraka. Na Ilinčici su trenutno u toku radovi na uređenju 16 piknik lokacija, odnosno zona, uz postavljanje ulične LED rasvjete u dužini od 1.200 metara. Bit će označena i četiri kilometra trim i istovremeno biciklističkih staza, uz brojne druge sadržaje.

“Imat ćemo i tri uređena vidikovca, a na kraju ćemo dobiti i Dom prirode. Riječ je o uređenju postojeće zgrade koja je u vlasništvu grada i u tom dijelu trenutno je u toku provođenje procedure za izbor najpovoljnijeg izvođača za radove. Ta zgrada će se koristiti za edukaciju i boravak gostiju, učenika, mladih, turista, a vršit će i ugostiteljsku funciju”, dodao je Imamović.

Prirodni park Ilinčica nalazi se u urbanom području Tuzle, a njegovim uređenjem grad će na viši nivo podići svoju turističku ponudu. Također, svima koji to žele, će biti osigurani uslovi za šetnju, cestovno i trail trčanje, vožnju biciklom, ali i fitness treninge.

Kako navode iz Službe za komunalne poslove Grada Tuzle, projektom je planirano promovisanje vrijednosti vođenja zdravog načina života u priorodnom okruženju, uz posmatranje ptica za koje Ilinčica predstavlja prirodno stanište.

Ovo će posebno biti zanimljivo profesionalnim ili amaterskim fotografima koji u svojoj sferi interesovanja imaju i wildlife fotografiju.

(klix.ba)