Dom naroda BiH danas je izglasao odluku, da se pod hitno uđe u postupak kupovine vakcina protiv propuha za sve građane naše zemlje. Ova inicijativa je pokrenuta od strane Vlade Federacije BiH, a jednoglasno je usvojena.
Na području Gradiške sutra počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa |  Radio Gradiška 98,8 MHz
“Drago mi je da se u ovakvim okolnostima vidi sloga i zajedništvo naših predstavnika u Domu naroda BiH, i da u ovakvim momentima ostavljamo sve nesuglasice po strani. Iako smo u jeku pandemije, u našoj zemlji postoji veći problem od koronavirusa, koji godišnje odnese tri puta više života nego što je to učinila pandemija. Radi se o zlokobnom propuhu. Ovaj virus hara našim domaćinstvima već stotinama godina i smatramo da prvo njega treba riješiti”, kaže premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić.
Novalić ističe da je potrebno odvojiti sredstva u iznosu od 80 miliona maraka, kako bi se omogućio dovoljan broj vakcina za cjelokupno stanovništvo Bosne i Hercegovine.
“Strah našeg naroda od propuha je možda i najveći koji imaju. Naše nane i bake su nam taj strah u kosti usadile od malih nogu, i mi ga se ne možemo riješiti. Kada sam samo spomenuo u svom komšiluku da sam pokrenuo ovu inicijativu, sve starije komšinice su popadale u nesvijest, jer nisu mogle za života ni sanjati da će jednog dana biti pronađen lijek, za najveću traumu i horor ovih prostora”, dodao je Novalić.
Nakon završenog ciklusa vakcinacije protiv propuha, naša zemlja će tek tada početi razmatrati kada bi mogla početi vakcinacija protiv koronavirusa.
Tekst je satiričnog karaktera. Preuzeto sa šatro.info.