U vrijeme kada je sve više oluja oko nas- Koliko je daleko munja? Trik koji otkriva kada je vrijeme za traženje zaklona

Gdje se nalaze munje možete pogledati na internetskoj karti, ali ako niste online poslužit će i dobra, stara brojalica.Nađete li se u prirodi i začujete grmljavinu, jednostavna metoda brojanjem može otkriti daleko „lupaju“ munje. Ugrubo, svaka sekunda predstavlja oko 300 metara udaljenosti, pa što ste bliži, to su kraći su periodi između munje i groma.


Metoda se temelji na činjenici da svjetlo putuje brže od zvuka kroz atmosferu. Ako vas grmljavina zatekne na otvorenom potražite sklonište, a ako ga u blizini nema, sklonite se s otvorenih prostora na kojem ste vi najviša točka, izoliranih visokih stabala ili nekih drugih izoliranih visokih objekta. Nemate li se gdje sakriti, najbolje je potražiti zaklon u kakvoj rupi ili udubini u zemlji te skinuti nakit i maknuti metalne predmete sa sebe.

Gdje se nalaze munje, možete pogledati i uživo na online karti.
Znate li onu staru, da grom nikada ne udari dva puta? E, pa to nije istina – samo u američki Kip slobode munja udari 600 puta godišnje, a jedno od „najelektričnijih“ mjesta na svijetu je jezero Maracaibo u Venezueli, koje pogodi 250 munja tokom godine.

Izvor:punkufer

Posljednji postovi