Upoznajte Unu Karabeg, studenticu sa desetkama

Studentica ekonomije i biznisa iz Bugojna Una Karabeg ovog mjeseca pobijedila na biznis takmičenju Global Management u Utrechtu i društveno je aktivna još od svoje 14. godine.

Da njena pozitivna priča iz Bosne i Hercegovine može biti primjer ali i motivacija drugim mladim ljudima u našoj zemlji, može se zaključiti iz intervijua kojeg je dala za portal Studomat.ba.

Una Karabeg ističe kako je još od početka srednje škole istraživala različite obrazovne mogućnosti, ali i prednosti i nedostatke studiranja na različitim univerzitetima i fakultetima. Upisala je sarajevski Univerzitet SSST gdje nastavu prati na engleskom jeziku.

Navodi kako je ekonomski fakultet izabrala jer smatra da je “ekonomija osnova svakog društva” dodajući kako je, nažalost, tek kroz studije shvatila da “mnogo građana BiH, i mlađih i starijih generacija, ne poznaje dovoljno dobro kako današnje društvo funkcioniše kao cjelina“, a sve to vidi kao “izazov za svakog studenta ekonomije koji zaista izučava ovu nauku iz ljubavi prema istoj i iz želje za promjenama koje iziskuje 21. stoljeće“.

Ekonomija je izazovna nauka

“To je nauka koja se prepliće sa svim drugim oblastima, i savjeti koje mogu dati mladima koji se više vide na biznis strani su drugačiji od onih za studente naklonjene statistici i analitičkim granama ekonomije. Ipak, savjetovala bih svakom budućem studentu da prati svoje srce i da upiše ovaj fakultet samo ako ga/ju ekonomija stvarno zanima zato što se radi o vrlo izazovnoj nauci koja zahtijeva neprekidno učenje u svijetu neprekidnih promjena”, ističe Una Karabeg.

“Ukoliko ste već donijeli odluku, savjetujem vam studiranje na engleskom jeziku. Mnogo univerziteta danas nudi ovu opciju studiranja, a to vam može znatno pomoći u budućnosti, pogotovo kada je riječ o stručnoj terminologiji na radnom mjestu u radu sa međunarodnim klijentima”, zaključuje Karabeg.

Studentska praksa, freelance poslovi i volontiranje su ovoj vrijednoj studentici dali više šansi za pobjedu na biznis takmičenju u Nizozemskoj. Također, Karabeg naglašava kako su volontiranje i konzistentan rad na sebi, njen način života.

“Kroz praksu sam se još više ‘zaljubila’ u svoju struku, ako je to uopće moguće. Sve ono što sam dobila volontiranjem kako kao osnovnoškolka, tako i sada u fondacijama, ne može se porediti niti sa jednom drugom prilikom koju mlada osoba može dobiti u životu. Zbog toga je moj rad u lokalnoj zajednici uvijek bio velikim dijelom usmjeren na dizanje svijesti o važnosti volontiranja i za lični i za profesionalni razvoj”, naglašava Karabeg.

Omogućiti priliku 

Foto: Studomat.ba: Una Karabeg

Također, konstatira kako je “nekad mladim ljudima samo potrebno da neko prepozna njihove želje i težnju za usavršavanjem te im omogući tu priliku”.

“Upravo je prilika za rad sa učesnicima iz cijelog svijeta ono što je prethodilo pobjedi. Zbog toga ću reći da su mi sva iskustva, i volonterska, i poslovna, pa i pobjeda u Nizozemskoj, donijeli jednu zajedničku stvar – priliku da budem svoja i pokažem i unaprijedim svoje vještine i sposobnosti na pravom mjestu.”, zaključuje u razgovoru za Studomat.ba.

Kako je odgovorila na pitanje da li planira nastaviti svoj život u našoj zemlji i šta su njeni planovi za budućnost možete pročitati OVDJE.

Biografija i postignuća

Studentica ekonomije i biznisa Una Karabeg koja je ovog mjeseca pobijedila na Global Management biznis takmičenju u Utrechtu, društveno je aktivna od svoje 14. godine. Svoje prve aktivističke korake napravila je u rodnom Bugojnu, a pauzu do akademske 2021./2022. godine koristi za obavljanje studentske prakse u kompaniji Deloitte CE BiH uz volontiranje u dvjema fondacijama – BH Futures Fondaciji, gdje je Senior Scholar i trenutno volontira kao Event Manager, i Fondaciji Hastor, gdje volontira u Uredništvu fondacije, piše Studomat.ba.

Rođena je 4. augusta 2000. godine u Bugojnu, gdje je i osnovnu i srednju školu – bugojansku gimnaziju – završila kao Učenica generacije sa prosjekom 5,0 tokom svih godina školovanja. Tokom trajanja srednje škole učestvovala je i na učeničkoj razmjeni u Gimnaziji Martineum u Halberstadtu (Njemačka), a obrazovanje je nastavila na Univerzitetu Sarajevo School of Science and Technology (SSST) na smjeru Economics and Business gdje također i volontira pri organizaciji i implementaciji događaja i gdje je već na prvoj godini studija ostvarila prosjek 10.

Još u osnovnoj školi osvajala je prva mjesta na državnim takmičenjima, te je sa samo 13 godina dobila priznanje Najbolji mladi tehničar i priznanje Federalnog Ministarstva Obrazovanja i Nauke za postignute uspjehe, rezultate na takmičenjima te afirmaciju obrazovanja, stoga nije iznenađujuće da je upravo Unin tim na Global Management biznis takmičenju u Nizozemskoj pobijedio. Pisanjem projekata i project managementom se, kao i aktivnim društvenim angažmanom, počela baviti jako rano, a njen prvi samostalni projekat BalkaKult nominovan je kao kandidat za jedan od najboljh projekata podržanih od strane Schüler Helfen Leben (SHL) fondacije u 2017/18 godini. Kako tečno govori engleski jezik, radi kao freelancer još od srednje škole za tržišta na kojima je zastupljen engleski jezik.

Posljednji postovi