Upoznajte uspješne studentice Lejlu i Ajlu, pobjednice prestižnog takmičenja “Hackaton” u Tuzli

U razgovoru za STUDOMAT otkrile su kako su došle do uspjeha i pobjede na ovom takmičenju, kako su došle do ideje robota koji donosi kafu za radni sto.

U subotu 19. marta zvanično je održana i posljednja aktivnost ovogodišnjeg EPM-a: Workplace Automatization Hackathon!

Na samom početku za sve učesnike Hackathona, u saradnji s kompanijom Telemach BH ekipa Hackatona pripremila je Ice breaker u vidu kviza gdje su oni najbolji osvojili vrijedne nagrade obezbijeđene od strane Telemach ekipe.

Nakon toga je u prostorijama BIT Centar Tuzla otpočeo 24-satni Hackathon, gdje su učesnici, pored druženja i zabave pokazali sva svoja znanja i vještine, te timskim radom došli do kreativnih rješenja koja su predstavljena stručnom žiriju iz kompanije DCCS Tuzla, generalnog sponzora Hackatona.
U subotu 26. je održana ceremonija zatvaranja gdje su proglasili pobjednike Hackathona.

Pobjednik ovogodišnjeg Hachatona je tim “Sister Power” kojeg sačinjavaju sestre Lejla i Ajla, koje su svojim trudom, za samo 24 sata, kreirale najinovativniji projekat.

U razgovoru za STUDOMAT otkrile su kako su došle do uspjeha i pobjede na ovom takmičenju.

STUDOMAT u rubrici “Moja kriiila” želi upoznati javnost sa uspješnim i obrazovanim mladim ljudima koje ima naša država, Bosna i Hercegovina, a koji zauzimaju premalo mjesta u medijskom prostoru.

Rubrika Moja kriiila donosi pozitivne priče iz Bosne i Hercegovine i regiona. Širimo pozitivnu energiju i predstavljamo uspješne mlade ljude koji kroz svoje priče govore o tome šta njima tokom studiranja i karijere “daje kriiila” i pomaže im u njihovom “pilotiranju” kroz životne avanture.

Da li nam se možete predstaviti?

– Zovem se Lejla Husić. Imam 22 godine i studiram Elektrotehnički fakultet u Tuzli. Trenutno sam apsolvent na odsjeku Automatika i robotika, predstavlja se Lejla.

– Moje ime je Husić Ajla, imam 20 godina i studiram Mašinski fakultet u Tuzli. Druga sam godina studija na odsjeku Mehatronika i mislim da je to bio pravi izbor za mene. Pored toga, volim se baviti sportom, fotografijom, slikanjem, crtanjem i biciklizmom, kaže Ajla.

Šta vas je potaklo da se prijavite na Hackaton?

– Najviše nas je potakla ideja da ćemo s drugima provesti 24 sata, dijeliti kancelariju i bile smo sigurne da će to biti jedno lijepo druženje prije svega, izjavile su Lejla i Ajla.

– Obzirom da se duži vremenski period bavim hardverskim programiranjem, uvidjela sam priliku da se prijavim na ovogodišnji Hackaton, dodala je Lejla.

Odakle ideja za naziv tima “Sister Power”?

– Ajla i ja smo sestre i jako se dobro slažemo. Pošto obje studiramo slične struke, ona mehatroniku, a ja automatiku i robotiku sinula nam je ideja da obje zajedno možemo napraviti nešto jako funkcionalno, a da uz to bude kreativno i estetično. Mislim da smo zajedno jako dobar tim i da nas dvije zajedničkim snagama možemo mnogo, rekla je Lejla.

Kakav je osjećaj raditi 24 sata na projektu bez prestanka?

– Vrijeme je zaista brzo prošlo. Nekako ta euforija i fokusiranost na radni zadatak nisu nam dali da razmišljamo o umoru ili spavanju, nego samo o zacrtanom cilju. Zaista predivno iskustvo i nismo bile ni svjesne da možemo uraditi toliko puno za samo 24 sata, nastavlja Lejla.

Osvojile ste prvo mjesto, da li nam možete reći da li ste očekivale pobjedu i kako je do nje došlo?

– Iskreno, pobjedu uopšte nismo očekivale. Bilo je puno timova koji znaju više od nas i koji već duže vrijeme rade sa programiranjem. Na ovo takmičenje išle smo opuštene jer smo se samo htjele družiti i provesti lijepo vrijeme zajedno. Pogotovo na početku takmičenja, nije nam baš išlo kako smo planirale, pa smo mislile da nećemo stići ni pola onoga što smo naumile. Na kraju, uspjele smo izvući naš maksimum. Do pobjede nas je najviše vodila ta opuštenost i pozitivnost u radu.

Na čemu se zasniva vaš projekat? Koja je ideja i svrha samog projekta?

– Tema je bila “Workplace Automatization”. Naš projekat se zasniva na uvezivanju različitih tehnologija koje su danas prisutne. Za bilo koju implementaciju i izradu projekta u office-u lakše i jednostavnije se radi kada je omogućena ugodna radna atmosfera. Zbog toga odlučile smo dizajnirati robota koji će donošenjem kafe do radnog stola, osigurati pozitivnu radnu atmosferu. Jer kod nas, naravno, ništa se ne počinje bez kafe. Napravile smo Android aplikaciju i sve što je potrebno da bi poručili svoju kafu, jeste da pokrenete aplikaciju, izaberete željenu kafu i unesete broj radnog mjesta. Razlog zbog kojeg unosite broj radnog mjesta jeste to što je svako radno mjesto obilježeno RFID tagom. Svaki RFID sadrži posebnu adresu, specifičnu samu za sebe, tako da kada vi poručite kafu robot tačno zna gdje treba doći. Nakon poručivanja kafe, robot će odnijeti šoljicu do kafe aparata. Kada aparat pripremi kafu robot će je preuzeti i donijeti do vas. Nažalost, za 24 sata je zaista nemoguće ovu ideju cjelokupno realizovati. Uspjele smo napraviti aplikaciju, povezati je s robotom te programirati robota, izjavila je Ajla.

Kakvo je za vas bilo ovo iskustvo? Da li bi drugima poručile da se prijave na Hackaton?

– Za nas je ovo bilo nezaboravno iskustvo, jedno prelijepo druženje i takmičenje na kojem imate priliku da ispoljite svoju maštu, kreativnost i znanje koje posjedujete u oblasti programiranja. Definitivno bih preporučila drugima da se prijave upravo zbog toga što za 24 sata možete uraditi ono što ni sami niste svjesni da možete, a uz to možete naučiti mnogo stvari koje do tada niste znali. Uz sve ovo, imate i mentore koji vam pomažu i koje možete pitati ukoliko ste negdje “zapeli”, kaže Lejla.

Šta vama davalo “krila” tokom same radionice? Niste odustale do posljednjeg trenutka.

– Ovim putem bismo htjele da se zahvalimo organizatorima EESTEC LC Tuzla na predobroj organizaciji samog takmičenja. Ono što je nama davalo krila tokom 24 sata je naš timski rad, ugodna radna atmosfera i naša poruka koju smo htjele poslati tokom takmičenja. Vjerovale smo u sebe da možemo stići i nekako ta nada, nije nam dala da odustanemo.

Da li možete preporučiti neku knjigu ili film, koja je vama dala „vjetar u leđa“ i potakla vas da nikada ne odustajete?

– Knjiga koja je meni mnogo pomogla, a koju sam nedavno čitala jeste “Počni sa zašto” autora Simon Sinek. Svako ko želi da izgradi karijeru te pokrene svoj vlastiti biznis treba pročitati tu knjigu. Knjiga ima I nastavak a zove se “Nađi svoje zašto”, rekla je Ajla.

 – Film koji bih htjela preporučiti jeste “The boy who harnessed the wind”, kaže Lejla.

Šta bi poručile drugima? Vaša motivaciona poruka za studente je…?

– Nikada ne odustajte od sebe. Sebe uvijek stavljajte na prvo mjesto, za sebe uvijek želite najbolje, samo prije toga trebate upoznati samog sebe, budite ono što zapravo jeste.. Najbolji ste i najvrjedniji kada ste spontani i iskreni. Najbolji ste onda kada sebe i svoj život prihvatite u cjelini i kada vjerujete u sebe i svaki dio svojeg postojanja. Ne odustajte u novim poglavljima jer ona donose nova učenja. Ne odustajte u izazovima jer u izazovima rastete. I ono što je najbitnije, vjerujte u sebe, jer bez vjerovanja život je tek praznina koju čovjek pokušava ispuniti, izjavila je Ajla.

“Dok čekamo život, život prođe”- Seneca, poručila je Lejla.

Preuzeto sa: Studomat

Sadržaj o prilikama za mlade na stranici www.catbih.ba se prenosi u saradnji sa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.