Upoznajte ženu koja je pokretač promjena u Afganistanu

Sjevernoafganistanski grad Kunduz nije mjesto na kojemu biste očekivali da postoji radiopostaja koju vodi žena i promovira ženska prava. No upravo to je Radio Roshani, koji i dalje djeluje unatoč višestrukim pokušajima Talibana da usmrte njegovu osnivačicu i urednicu – Sediqu Sheryai.

Tradicionalno, Afganistanke se rijetko može vidjeti van kuće, a muškarci ih često smatraju svojim vlasništvom.
Još 2008. godine Sheryai je osnovala Radio Roshani kako bi se suprotstavila takvim običajima, no Talibani su ubrzo reagirali. Bez obzira na to što više nisu dio parlamenta, i dalje su vodeća sila u mnogim dijelovima zemlje. Nakon što je odbila prestati s emitiranjem na njihov zahtjev, 2009. godine bombardirali su joj postaju.
Sheryai je kratko prestala s emitiranjem. Tražila je zaštitu od afganistanske vlade, no nije je dobila. Nakon par dana ponovo je započela s emitiranjem jer nije htjela da je prijetnje ušutkaju.
Lokalno stanovništvo također je bilo protiv nje – muškarci su joj često govorili kako navodi žene na krivi put te potiče konflikte unutar doma.
Godine 2015. gledala je kako Talibani u potpunosti osvajaju Kunduz, a uskoro je primila i telefonski poziv. “Netko tko govori pashtu me pitao gdje sam, želio je da mu dam svoju točnu lokaciju,” izjavila je Sediqa koja pretežito govori dari. “Nisam bila sigurna tko je ta osoba i bila sam sumnjičava. Nakon toga sam isključila svoj telefon i otišla.”
To se pokazalo pametnom odlukom budući da su ubrzo Talibani uništili arhive radiopostaje, ukrali opremu i postavili mine po zgradi. Iako su ubrzo protjerani iz grada, postaja je ostala zatvorena još dva mjeseca dok nisu uklonjeni svi eksplozivi i mine, te dok nije dostavljena nova oprema. No prijetnje smrću Sediqa prima i dalje.
Radio Roshani ženska prava prvenstveno promovira putem telefonskih programa. Jedan od najčešćih razloga za pozive žena iz Kunduza su problemi među suprugama iz poliginičnih brakova.
“Mnogo muškaraca potraži drugu ili treću ženu čim imaju dovoljno novaca,” objašnjava Sediqa.
Prema islamskim pravilima, takva je praksa prihvaljiva kada prva žena ne može imati djecu, no u pravilu se to češće radi zbog seksualnog života. Suprug bi trebao promicati pravdu i harmoniju među svojim suprugama, no Sediqa tvrdi da to često ne rade.
Iako je Radio Roshani trenutno jedina radiopostaja u Kunduzu koju vodi žena, postoje još tri koje su pokrenule žene i koje puštaju programe za žene, iako ih sad većinom vode muškarci.
Zohal Noori, koja radi za Radio Roshani i još jednu radijsku postaju, kaže da muškarci ponekad slušaju ženske programe i da to pomaže u promjeni njihovih stavova. Više njih je sad voljno dozvoliti ženama da rade i aktiviraju se u lokalnoj ekonomiji, te češće dozvoljavaju ženama i kćerima da odlaze na liječničke preglede, naročito zahvaljujući rastućem broju liječnica. [K.D.] BBC…
Prezueto sa: mreza-mira.net