Već 18 godina živi u pećini, nije imao dileme treba li se vakcinisati (VIDEO)

Panta Petrović iz Pirota postao je svjetska vijest kada se prije oko mjesec dana vakcinisao. I ne bi to bilo čudno da Petrović već 18 godina ne živi daleko od civilizacije, u pećini na obroncima Stare planine u Srbiji. Naša ekipa donosi vam priču iz Pirota.

VIDEO

“Oj ovčare, oj ovčare!” Čudan doček bio je tek početak onoga što smo videli tog dana.
Prije nego smo krenuli put Pantine pećine, 71-godišnji Piroćanac najprije nam je pokazao jedan od tri mosta koje je, kaže, sagradio za građane, a na tom jednom i golubarnik, do kog se u nekoliko poteza popeo.
I nije bio umoran kada nas je, na skoro 40 stepeni, poveo ka planini gdje živi posljednjih 18 godina. Do koje se stiže zemljanim putem uz Gradašničku rijeku.
N1: Gospodine Panto, a koliko ima do pećine?
Petrović: Pa negdje 3 km.
N1: I vi svaki dan ovako?
Petrović: Svaki dan po dva puta, nekad i tri
N1: Pa kako izdržavate, da vam nije vruće u toj garderobi?
Petrović: Ne, baš je dobro jer mi smo navikli na to.
Navikao je Panta Petrović, ali mi nismo. Do pećine u kojoj živi vodi strma staza u stenama.
Petrović: Samo tu ćete pazite, malo je klizavo, da ne…
N1: Da ne poginemo?
Petrović: Ne, ne, nas Bog čuva.
N1: Zašto ste se vi odlučili na ovakav život?
Petrović: Ovu slobodu za pare ne možete da kupite. OvdJe je sloboda, ideš gdJe hoćeš, radiš šta hoćeš, a u gradu to ne možeš.
Odjednom je počeo udarati u improvizovano zvono.
“To je najava da su mi došli gosti”, pojasnio je.
A gostima bi Petrović da pokaže da je domaćin, sprema ručak, pokazuje kuhinju…
“To je 4 godine stara paprika”. Papriku je stavio u turšiju taman negdje kad se posljednji put i kupao, jer kupa se samo kad ide kod ljekara, a za ljekarom potrebe nije bilo.
“Mene ni sapun sad ne može da opere. Morao bih da idem tamo gdje peru automobile, da me tamo okupaju…”, ističe Petrović.
Odvodi nas u drugi dio pećine koji zove spavaćom sobom, kako je unutra zna snimatelj N1. Tu spava svake noći, iako vukova ima, ne boji ih se, jer su se odavno, tvrdi, sporazumjeli.
I zato ne čudi što je za koronu saznao posljednji kad je sišao u grad.
“A oni mi kažu, Paki znaš li ti kako je došlo tu? Pitam, kako bre došlo? Pa kažu nekakva korona, otkude bre to? Kad poslije…prođem kroz selo, nema ga taj, nema ga ovaj, odnijela ga korona. Auuuu pa ona ako je tamo, ona će da dođe i ovdje”, priča Petrović.
Da se ne bi zarazio, ali prije svega da ne bi zarazio svoje bližnje, vakcinisao se još prije mesec dana, ali drugu dozu još nije primio.
“Hoćemo da vidimo Beograd i hoćemo da dokažemo da vide seljaka u Beograd. Oni pričaju za seljaka u Beograd, a nema ga”, navodi.
“Vučićuuu, vakciniši nas inače ripam (skačem) odavdje”, poručio je na kraju Piroćanac.
(n1info.com)

Posljednji postovi