Vijeće ministara BiH poslalo zahtjev da se KS pretvori u državni izolatorij #odgovornost

Zbog katastrofalne epidemiološke slike u Kantonu Sarajevo, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je poslalo zahtjev da se čitav kanton pretvori u veliki izolatorij.
Održana 117. sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine
“Situacija u Kantonu Sarajevo je nikada gora, ovo sve podsjeća na scenarij Italije na početku pandemije u martu prošle godine. Broj mrtvih je nikada veći, a kapaciteta u Covid ambulantama više nema. Zato smo odlučili da pomognemo, kako stanovnicima Sarajeva tako i ostalim građanima Bosne i Hercegovine. Danas smo uputili ovaj zahtjev i nadamo se da će se realizovati u narednih nekoliko dana”, kaže predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.
S obzirom na to da kapaciteta nema više u Covid ambulantama u KS, odlučeno je da se kompletne bolnice, ali i stambeni objekti preurede za pacijente oboljele od koronavirusa.
“Zatvorit ćemo čitav kanton i tako kontrolisati širenje zaraze. Sve pacijente ćemo tamo slati i napraviti od grada jednu veliku bolnicu. Ovo su danas prihvatili i čelnici Republike Srpske, i voljni su transportovati sve oboljele iz ovog entiteta u Kanton Sarajevo. Ovo je jedini način da napravimo barem neku kontrolu nad širenjem virusa. Imamo većinu prilikom glasanja, ostaje samo implementacija projekta, nadamo se u narednim danima”, dodao je Tegeltija.
Građani koji nisu oboljeli od koronavirusa, a žive u Kantonu Sarajevo, ostat će s pacijentima koji budu dolazili na liječenje, kako bi svi prebolovali koronu i barem ovaj kanton trajno osigurali od obolijevanja.
Tekst je satiričnog karaktera. Preuzeto sa šatro.info.