Za svaku pohvalu: Univerzitet u Sarajevu promovisao 68 doktora nauka

U Narodnom pozorištu Sarajevo danas je održana svečana promocija 68 doktora nauka u okviru obilježavanja 70. godišnjice Univerziteta u Sarajevu.

Univerzitet u Sarajevu promovisao 68 doktora nauka

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj, prorektori i dekani fakulteta i akademije promovisali su 68 kandidata i kandidatkinja na čast doktora nauka iz oblasti koje pripadaju grupacijama humanističkih, društvenih, medicinskih, tehničkih, prirodno-matematičkih i biotehničkih nauka, kao i grupaciji umjetnosti.
– Svjedoci smo da se svijest i naše okruženje ubrzano mijenjaju noseći sa sobom ogromne mogućnosti i rizike. Kompetencije ljudi su te koje postaju bitnije od njihovog porijekla, entičke, vjerske, rasne, spolne i socijalne pripadnosti – poručio je Škrijelj u obraćanju prisutnima.
Dodao je da doktori nauka, kao intelektualna elita, imaju posebnu ulogu u procesu kreiranja budućnosti, jer “predstavljaju istinsku stvarnost i potrebu 21. vijeka i temelj su kompetencije svake nacije i države”.
– Svjesni mogućnosti manipulacije idejama i različitim ideologijama, intelektualci, ako hoće biti svijest i savjest svakog društva i vremena, ne mogu ostati ravnodušni na društvene datosti i promjene koje se u modernom svijetu svakodnevno dešavaju, već moraju biti vrijednosno humano opredijeljeni i angažovani za istinsku ljudsku zajednicu i prilaziti kritički svemu nehumanom u društvu – poručio je Škrijelj koji je promovisanim doktorima nauka uručio diplome.
Prisutnima se ispred promovisanih doktora nauka obratio doc. dr. Amer Osmić koji je poželio da odbrana doktorske disertacije i promocija budu početak njihovog naučnog i društvenog angažmana kao odgovorne društvene elite zasnovane na radu i rezultatu, a ne elite zasnovane na zahtjevima i statusu.
Istakao je da je cilj društva znanja moguće je ostvariti ukoliko svi zajednički rade na znatiželji, smislu, iskrenosti i vjerodostojnosti.
– Znatiželja nas treba tjerati da uvijek imamo izgrađenu svijest o tome da je naše znanje nedostatno i potrebno ga je stalno razvijati, jasno vidimo smisao onog što radimo sa relevantnim rezultatima koji su zasnovani provjerljivosti i vjerodostojnosti – rekao je Osmić.
U Narodnom pozorištu danas je promovisano deset doktora tehničkih nauka, devet doktora medicinskih nauka, šest doktora pravnih nauka, po četiri doktora lingvističkih, socioloških, političkih i bioloških nauka, po dva doktora ekonomskih, kriminalističkih, odgojnih, poljoprivrednih, biotehničkih, veterinarskih, upravnih i doktora nauka fizike u obrazovanju, te po jedan doktor islamskih, zdravstvenih, sigurnosnih, filozofskih, književnohistorijskih, komunikoloških, muzičkih, fizičkih, matematičkih nauka u obrazovanju, doktor nauka socijalnog rada i doktor nauka odbrane i sigurnosti.
Povodom obilježavanja 70. godišnjice Univerziteta u Sarajevu večeras će u 19 sati u Narodnom pozorištu biti održan Gala koncert.
Preuzeto sa: https://interview.ba/

 

Posljednji postovi