Zbog čega smo sretniji od kada volontiramo? (VIDEO)

Biti volonter znači pružati pomoć onima kojima je ona najpotrebnija, a s tim zauzvrat dobijate neprocjenjiv poklon, odnosno osjećaj da svojim trudom, radom i zalaganjem svijet činite boljim mjestom za život.

Volontiranje je način i stil života, koji je usko vezan uz čovjekov sistem vrijednovanja , jer volonterizam prije svega pokreće ličnu, ali i kolektivnu odgovornost. Sudjelovanjem u takvim aktivnostima, razvijate osjećaj tolerancije, solidarnosti, razumjevanja, ljubavi i mira.
Nekada se volontiranjem smatralo samo dobrovoljno pomaganje u vandrednim situacijama, kao što su elementarne nepogode i katastrofe. Međutim, danas možete volontirati i u raznim organizacijama ukoliko to želite.
Integration, Volunteers, Hands, Tree, Grow, Voluntary
Naime, volontiranje može biti organizovano ili spontano.
-Spontani volonterizam se obično javlja kod elementarnih nepogoda i katastrofa ili se radi o povremenoj pomoći prijateljima.
-Dok ipak organizovani volonterizam podrazumijeva ulaganje ličnog vremena, znanja i vještina kroz različite oblike volonterskog angažmana.
Volonterski rad karakterizira sljedeće: za njega se ne prima plata, ali je jako važan za osobni razvoj, rješavanje konkretnih problema i društveni razvoj,te se odvija na dobrovoljnoj osnovi i za dobrobit svih strana.
U nastavku možete pogledati prilog divnih volontera, koji su nam kroz par minuta pokazali zašto vrijedi biti dio volonterskog angažmana: