U Historijskom muzeju BiH otvorena izložba “World Press Photo 2020”

Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog muzeja BiH, izjavila je da Sarajevo ima čast organizirati i ugostiti najprestižnije svjetsko takmičenje u profesionalnoj fotografiji, zajedno s 50 zemalja i 120 drugih gradova u kojima je ova izložba gostovala u toku 2020.
“Word Press Photo je najpoznatija organizacija koja organizuje najprestižnije fototakmičenje. Više od 4.000 fotografa se prijavilo ove godine za izbor najbolje fotografije. Izabrano ih je svega nekoliko u različitim kategorijama. Imamo kategorije pojedinačnih fotografija i fotopriča”, kazala je Hašimbegović.
Izložba World Press Photo otvorena u Sarajevu: Fotografije ne umiju da lažu - Klix.baNapominje kako je ideja takmičenja Word Press Photo da zabilježi historiju određene godine, da fotografi kao hroničari svjetske historije zađu u različite kutke planete i zabilježe ono što se dešava.
“U 2019. na fotografijama možemo vidjeti šta je to obilježilo svjetsku historiju, od različitih konflikata, demonstracija, borbe za okoliš… To možemo vidjeti na fotografijama izloženim na platou uslikanih u Alžiru, Južnoj Americi, Sudanu. Fotografija godine je napravljena u Sudanu”, istakla je ona.
Reinout Vos, ambasador Nizozemske u Sarajevu, izjavio je da je Sarajevo grad skrivenih dragulja i da je jedan od tih skrivenih dragulja i zgrada Historijskog muzeja BiH.
U Historijskom muzeju BiH otvorena izložba "World Press Photo 2020" – Fokus.ba
“Mislim da mnogo građana toga nije svjesno, ali ova građevina spada među neke od najljepših muzejskih građevina u cijeloj Evropi. Uprava Historijskog muzeja nepostojećim sredstvima radi jedan impozantan posao. Sretan sam da možemo ovdje održati izložbu World Press Photo 2020”, kazao je on.
Napominje da su Elma i njen tim izložbu uspjeli postaviti tako da je pristupačna za posjetitelje, ali se isto tako savršeno uklapa u ambijent uz zgradu samog Historijskog muzeja.
“Važno je sada, u ovakvom vremenu predstaviti izložbu kakva je World Press Photo. U vremenu u kojem živimo fotografije predstavljaju puno više od same fotografije. Način na koji se danas vode mnoge političke debate je takav da teško možemo razlučiti šta su stvarne činjenice”, istakao je Vos.
Dodaje da kad ne možemo razlučiti šta je istina, oslanjamo se na fotografiju, jer ona ne može da laže.
“Nezamislivo je da vidimo da postoje ljudi koji negiraju ono što se desilo u ratu. Fotografije su važne jer pokazuju tačno ono što je bilo. U vremenu koronavirusa nismo u prilici da putujemo, ali sreća ova izložba može da putuje”, zaključio je ambasador Vos.
Izložba će biti otvorena naredne tri sedmice. Ulaz je besplatan.
(klix.ba)

Posljednji postovi