Najduži cestovni tunel na svijetu koji se najbrže može prijeći za 18 minuta

Lærdal je ime najdužeg cestovnog tunela na svijetu. Prostire se na 24,5 kilometara, a spaja općine Lærdal i Aurland u okrugu Vestland u Norveškoj. Ujedno predstavlja cestovnu poveznicu za dva najveća norveška grada – Oslo i Bergen.


Pod pretpostavkom da u njemu nema gužve te da se krećete automobilom po maksimalnoj dopuštenoj brzini od 80 kilometara na sat, da prijeđete cijeli tunel, bit će vam potrebno oko 18 minuta.
I ne, nemojte kršiti ograničenja brzine da biste ga prešli brže jer se u tunelu nalazi mnoštvo prometnih kamera koje prate svaki vaš potez.

Signalizacija u tunelu obavještavat će vas o svakom prijeđenom kilometru kako bi smanjila monotonost vožnje, ali i možebitni osjećaj klaustrofobije.

Da bi smanjili psihičko opterećenje vozača, Norvežani su tunel podijelili u četiri dijela koja razdvajaju tri planinske špilje u intervalu od 6 kilometara. Glavni tunel osvijetljen je bijelim svjetlima, dok špilje imaju plavo-žutu rasvjetu koja treba podsjećati na boju neba tijekom izlaska sunca te ponuditi vozačima mentalni predah.

Tunel Lærdal obuhvaća dvije trake europske rute E16, a njime se svakodnevno koristi oko tisuću automobila.
Gradio se u periodu od 1995. do 2000. godine, tijekom čega je uklonjeno 2,5 milijuna kubičnih metara kamenja. Iako je u tunel utrošeno oko 1,1 milijarda norveških kruna, ne naplaćuju se nikakve posebne cestarine za prolazak.

Dio tunela je osvjetljeno plavo-žutim svjetlima koji podsjećaju na boju neba tijekom izlaska sunca
Dio tunela je osvjetljeno plavo-žutim svjetlima koji podsjećaju na boju neba tijekom izlaska sunca

Izvor:dnevnik.hr