Akademije ohrabruju studentice da progovore o zlostavljanju

Prof. Admir Glamočak, šef Odsjeka za glumu, kazao je da su najviše saznanja dobili upravo s grupe „Nisam tražila“.
Akademije ohrabruju studentice da progovore o zlostavljanju – Mreža za  izgradnju mira
Koliko je potresnih svjedočanstava žena i djevojaka iz svih branši i iz cijelog regiona koje su doživjele seksualno nasilje pristiglo na Facebook stranicu “Nisam tražila”, najbolje ilustrira informacija koju su objavile administratorke da će privremeno zaustaviti objave.
Kako su navele, iskazi s opisima nasilja, zlostavljanja i uznemiravanja na stranici koju prati više od 23.000 osoba nezaustavljivo pristižu i prelaze sve kapacitete koje one, kao neformalna grupa, imaju i mogu ponuditi.
Brojne reakcije
– To nipošto ne znači da je ovdje kraj. Molimo vas da vaša iskustva i dalje dijelite s nama, a mi ćemo nastaviti odgovorno navigirati nevjerovatan odjek koji objave nastavljaju imati, poručile su bivše studentice Akademije scenskih umjetnosti (ASU) u Sarajevu Ana Tikvić, Nadine Mičić, Matea Mavrak i Asja Krsmanović.
Stranicu su pokrenule nakon šokantne ispovijesti 26-godišnje srbijanske glumice Milene Radulović da ju je silovao učitelj glume Miroslav Aleksić.
Nakon što su o pretrpljenom seksualnom nasilju progovorile umjetnice širom regije, uslijedile su i brojne reakcije, među kojima su i one sa sarajevske ASU, gdje su oformili Komisiju za prevenciju seksualnog i rodno zasnovanog uznemiravanja, piše avaz.ba.
Jedan od članova Komisije, prof. Admir Glamočak, šef Odsjeka za glumu, kazao je da su najviše saznanja dobili upravo s grupe „Nisam tražila“.

– Cijela ta priča koja se uskomešala iznenadila nas je. U Komisiji je ekspertni tim, gdje imamo i psihologa, kako bismo pomogli studentima, i sadašnjim i bivšim, da se sačine prijave po pitanju eventualnog seksualnog uznemiravanja ili zlostavljanja. Želimo da se eventualni počinioci sankcioniraju i da se učini pravda prema svima koji su povrijeđeni, potcrtao je Glamočak.
Bez prijava
Iako je “zvono okačeno” na akademije od Sarajeva do Zagreba, brojna su i svjedočanstva u kojima se navode profesori na fakultetima širom BiH. U jednoj od objava “prozvan“ je profesor Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.
– Nažalost, do sada nikakvih zvaničnih prijava nismo imali, pa ni anonimnih. Bez prijave je teško išta učiniti, ne može se postupak voditi na osnovu glasina. Ohrabrujem svakoga da prijavi bilo kakve oblike nasilja, kazala je prof. dr. Vesna Kazazić, bivša dekanica Pravnog fakulteta i pomoćnica rektora za nastavu, studente i pravna pitanja Sveučilišta.

(studomat.ba)