Akcija pošumljvanja- Keep planting

Razumijemo potrebu zaštite i obnove resursa Planete. Više od 200 godina usavršavanja zanata naučilo nas je važnosti ravnoteže. Spoznali smo koliko je harmonična međuigra drveća, vode, zemlje i ostalih živih bića, bitna za svijet oko nas. Zbog toga smo predani smanjenju našeg ugljičnog otiska. Želja nam je da do 2030. godine naše izravne aktivnosti ostvare nultu stopu emisije, kao i da se kroz partnerstvo s našim dobavljačima smanji emisija u zajedničkom opskrbnom lancu.

LOKACIJA

Iako za Zemlju kažemo da je plava planeta, šume pokrivaju 30% kopnenog područja i domaćin su 80% biološke raznolikosti. Šume su pluća Zemlje i sistem za održavanje života. Šume moderiraju klimu, osiguravaju egzistenciju i prihode za oko 25% svjetske populacije, posjeduju kulturne, socijalne i duhovne vrijednosti. Pri tome ih svakodnevno uništavamo našom nepažnjom i nebrigom.

 

Požari spadaju među najveće neprijatelje šuma. U augustu 2021. godine na području Homolja u općini Konjic u svega nekoliko sati izgorjelo je više od 150 hektara šume crnog bora, sa stablima starijim od 70 godina.

 

Svjesni svih navedenih činjenica pokrenuli smo ovu digitalnu akciju. Upravo na ovoj lokaciji posadit ćemo 15.000 sadnica, i to sadnica crnog bora.

 

Pridruži nam se. Jednim klikom posadi drvo.

 

Da li pošumljavanje utiče na globalno zagrijavanje? Na koji način je hrana povezana sa karbonskim otiskom? Ko sve ima karbonski otisak? Ako znate odgovore na ova pitanja, već ste na dobrom putu da riješite ovaj kviz o karbonskom otisku. Riješi ga, pokaži nam svoje znanje, a mi ćemo za tebe posaditi drvo. Sretno!

 

Stalna predanost ka smanjenju ugljičnog otiska i zaštiti prirodnih resursa, rezultirala je sadnjom više od 389.000 stabala diljem domovine rođenja Johnnie Walkera, Škotske, a do 2025. godine posadit ćemo ukupno milijun.

 

Kada je riječ o održivosti, neaktivnost nije opcija. Poduzimamo pozitivne korake naprijed.

 

Keep Walking. Keep Planting.

 

Poručuju na keepplanting.ba

 

 

“Ova objava je nastala u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.“