Aktivisti poručili: Neka svaki dan bude dan akcije za rijeke

Predstavnici Koalicije za zaštitu rijeka BiH, povodom Međunarodnog dana akcije za rijeke 14. marta, poslali su poruku da ne odustaju od borbe za rijeke BiH i da se nadaju da će pozitivne promjene u toj oblasti pomoći da se zaustavi masovno uništavanje bh. rijeka.

Koalicija za zaštitu rijeka BiH: Neka svaki dan bude dan akcije za rijeke |  Društvo

“Prvenstveno želimo da pohvalimo donošenje deklaracija za zaštitu rijeka koje su usvojene u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i Narodnoj skupštini RS, baziranim na zaključcima i preporukama Deklaracije o zaštiti rijeka zapadnog Balkana, koja je nastala kao reakcija ekoloških udruženja na ogromne štete po lokalne zajednice i životnu sredinu koju uzrokuju male hidroelektrane”, istakla je koordinatorica Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine Dragana Skenderija.
Desetine hiljada ljudi svake godine širom svijeta podižu glas kako bi slavili rijeke svijeta i ljude koji se bore za njihovu zaštitu. Međunarodni dan akcije za rijeke je dan kada se slave uspjesi kao što su uklanjanje brana i uspostavljanje prirodnog riječnog toka.
“Prije svega, to je dan kada zajedno djelujemo i pokazujemo da ti problemi nisu samo lokalnog karaktera, već predstavljaju globalni problem”, ističe se u saopćenju.
Koalicija za zaštitu rijeka BiH je pozvala sve građane Srednjobosanskog kantona da se uključe u tematske sastanke, odnosno javne tribine o temi “Položaj općine u kontekstu izmjene i dopune prostornog plana SBK/KSB (2005 – 2025)”.
“Veoma je bitno da se građani i građanke uključuju u procese donošenja odluka, što im je i zakonom zagarantovano. U proteklih nekoliko godina malo toga je urađeno na poticanju učešća građana u procesima odlučivanja, te se često čini da je to učešće samo simbolično. Iako je kultura učešća građana u donošenju odluka nerazvijena i nije rijedak slučaj da na javnim raspravama bude više predstavnika uprave nego građana, ipak se razvija svijest o značaju učešća u ovakvim procesima”, poručuju iz Koalicije.
Očekuju da će ova godina biti godina pozitivnih promjena i da će biti zaustavljeno uništavanje bh. rijeka, prvenstveno kroz ukidanje podsticaja za male hidroelektrane ili u konačnici implementacijom moratorija na izgradnju svih novih malih hidroelektrana, saopćeno je iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH.
(klix.ba)